Podle svědectví švýcarského velvyslance André Regliho nechala česká vláda sedm měsíců zcela bez odpovědi výzvy, aby se přihlásila ke zmrazeným miliardám v kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS). „Jedná se o kolosální neschopnost nebo o pokus zakrýt korupci?“ ptá se předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Buď jak buď, premiér by měl dotčené ministry bez pardonu odvolat,“ říká předseda lidovců.
Ministr zahraničních věcí Schwarzenberg (TOP 09 a STAN), ministr financí Kalousek (TOP 09 a STAN) a ministr spravedlnosti Pospíšil (ODS) – ti všichni obdrželi informace a výzvu, aby se Česká republika připojila k trestnímu řízení v kauze MUS.
„Švýcarští diplomaté si musí připadat jako v banánové republice. Co si mohou myslet o zemi, ve které se ministr zahraničních věcí považuje za pošťáka a není schopen adekvátně vyhodnotit informace o korupční kauze mimořádných rozměrů? Ministr financí se teď může donekonečna přít s ministrem spravedlnosti, kdo zanedbal své povinnosti, mohou házet vinu jeden na druhého – to ale českým občanům příliš nepomůže. 12 miliard, které v rozpočtu schází na platy zdravotnických pracovníků, pravděpodobně zůstane ve Švýcarsku hlavně díky jejich liknavosti. Premiér by se měl k celé kauze už konečně jasně postavit a vyvodit z ní personální důsledky,“ říká předseda lidovců.

Buď jsou dotčení ministři skutečně tak neschopní, nebo se pokusili korupci spojenou s privatizací MUS krýt. Nevím, která varianta je vlastně horší. V civilizované zemi by byli ministři Schwarzenberg, Kalousek a Pospíšil již dávno odvoláni,“ uzavírá Pavel Bělobrádek.

Martin Horálek

Zdroj: http://www.kdu.cz/Zpravy/Aktualne/2011/Svedectvi-svycarskeho-velvyslance-je-na-demisi-zod.aspx