kasutin25. dubna 1945 byly německé oddíly v Kohoutovicích bombardovány Sověty. Dva stíhací letouny typu Lavočkin La-7 zaútočily na německou kolonu, kam každý z letounů shodil po dvou bombách. První dvě dopadly na silnici, třetí zasáhla místní holičství, ale nevybuchla. Poslední bomba zcela zničila dům hajného Kovaříka, který se i s celou rodinou zachránil v bunkru na zahradě. Při útoku byl jeden z letounů zasažen palbou z flaku (protiletadlové dělo) a zřítil se. Obyvatelé zahlédli padat letadlo střemhlav k zemi do lesa pod hájenku.

Teprve 5. května dostali občané odvahu vydat se do lesa a letadlo objevili. Trosky letadla byly rozmetány po velikém prostoru, jelikož stroj byl zhotoven především z bakelizované překližky. Až koncem května byla provedena exhumace za účasti rudoarmějců. Pozůstatky byly rozmačkané, ohořelé a v pokročilém rozkladu, takže se nedaly rozeznat jednotlivé části těla. Jen podle zbytků dlouhých vlasů nabrali přítomní dojmu, že se jednalo o ženu.

Chlapci z Kohoutovic však měli odvahy nadbytek a z vraku si chtěli ukořistit něco na památku. Kromě výškoměru z letounu vymontovali i sklo zaměřovače a mimo jiné též dva palubní kanóny ráže 20 mm typu Švak umístěné nad motorem.

Teprve 29 let po válce se podařilo v sovětských archivech dohledat, že se jednalo o stroj č. 0969 od 486. stíhacího pluku 279. stíhací divize pilotovaný nikoliv ženou, ale mladším poručíkem V. S. Kašutinem, nar. 1924.

Podle zápisů RNV a z poznámek J. Pávka, J. Plška a V. Schildbergera připravil Martin Kyselák.

Letadlo Lavočkin La-7
lavockin_la-7Kašutin pilotoval stíhací letoun s rozpětím křídel 9,8 m a délkou 8,6 m, poháněný vzduchem chlazeným dvouhvězdicovým zážehovým čtyřdobým motorem o výkonu 1360 kW. Stroj byl navrhován v době nedostatku kovových slitin, a proto byl téměř celý vyroben z překližky. Letoun unesl až 4 pumy o celkové hmotnosti 200 kg, dosahoval rychlosti až 665 km/h a doletu 990 km. Bylo jich vyrobeno 5753 kusů.

Viktor Sergejevič Kašutin *1924 +1945

kasutinPůvodně byl pohřben přímo u místa dopadu, kde má dodnes pomník (49°11’54.706″N, 16°31’27.408″E). Po nařízené exhumaci a převozu padlých do společných hrobů však není jisté, zda je pochován v Novém Lískovci  nebo na Ústředním hřbitově.

foto 1: Viktor Sergejevič Kašutin
foto 2: Letadlo Lavočkin La-7