Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek považuje zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi, který ve středu schválila vláda, za cennou dohodu a domnívá se také, že pokud se dohodnou vládní strany, zákon projde i Parlamentem ČR.Předseda lidovců schválení zákona o církevních restitucích pro magazín Christnet.cz okomentoval slovy: „Vítám ho, ačkoli dohoda, která zde již byla za minulé vlády, byla lepší. KDU-ČSL dlouhodobě prosazovala a hlavně pracovala na zmírnění křivd všech subjektů. Soukromníků, obcí, spolků i církví a náboženských společností. Dohoda mnoha subjektů je velmi cenná a doufám, že přestože mohly některé parametry být posunuty jinak, principiálně se konečně to, co bylo ukradeno, vrátí. Navíc je zde rozhodnutí Ústavního soudu a obce a města, která jsou často velice poškozena tím, že blokační paragraf neumožňuje rozvoj měst,“ říká k situaci Bělobrádek a připomíná, že na návrhu by měnil především poměr finančního a nemovitého majetku. A doplňuje: „Jde o historickou dohodu, která po dvaceti letech má napravit křivdu. Dvě destiletí zde panuje neprávní stav, který je otázkou charekteru ČR, zda je alespoň podoben státu právnímu, nikoli politických názorů. Pokud ke schválení nedojde, je na církvích a náboženských společnostestech, aby zvážily, jak budou postupovat dále. Každopádně, pokud církve souhlasí s tímto návrhem, v této době, a vláda také, je to třeba přivítat.“