Daniel RychnovskýNemohu se smířit  s rušením poboček knihovny Jiřího Mahena . Při prezentaci kulturní politiky Brna minulý týden mne pobavilo jak představitelé  brněnské samosprávy zareagovali na dotaz ohledně rušení poboček Knihovny Jiřího Mahena. Svedli to na ředitelku knihovny, která to tak prý navrhla.
Co měla  dělat ? Omezit provoz centrální knihovny ? Nebo přestat topit ? Volila asi to nejmenší  zlo- omezení provozu filiálních poboček.Že je to důsledek zásadního snížení rozpočtu knihovny- to už nikdo neřekl.
V Líšni vznikla petice  za zachování knihovny ve Staré Líšní , nebyla  vyslyšena, velká koalice návrh na posílení rozpočtu o 300 000 Kč smetla.Šlo o plat jedné pracovnice na rok. Místní se ale nedali a  chtějí  zabezpečit provoz místní knihovny  sami , jako dobrovolníci  zadarmo , způsobem národ sobě.
Knihovní fond  odkoupí za zůstatkovou cenu  včetně regálů.
Musí ale sehnat cca 120 tisíc Kč na roční nájemné , protože knihovna sídlí v Líšni na zámku, který je v soukromém vlastnictví. Ostatně i topení a svícení zde něco stojí.
Doufám, že pomůže Městská část a něco by se mohlo najít i v rozpočtu města Brna.Když můžeme vyhodit  900 000 Kč za osvětlení Vánočního stromu a přes 700 000 na provoz časostroje, který neukazuje čas, tak bychom mohli něco najít i na knihovnu v  Líšni. Je málo tak základních věci , jako je čtení knih- hlavně u dětí- v dnešní počítačové a zrychlené době.