Aneta SAVAROVÁ, moderátorka
——————–
Na ideové konferenci představují svůj program také lidovci. Chtějí tak přesvědčit voliče v hlasování do krajských zastupitelstev a Senátu. Kompletní program strana zveřejní na přelomu května a června. Na konferenci, která právě probíhá, je stále kolega Jakub Kajtman. Jakube, kdo zatím vystoupil a co v projevech zaznělo?

——————–
Dobrý den. Celá konference začala trochu netradičně, a to písní mladého zpěváka Tomáše Kluse a měla tak ukázat na to, že KDU-ČSL chce představit svoji novou mladou tvář. Jinak ale za řečnickým pultem se poté vystřídalo několik místopředsedů KDU-ČSL nebo třeba europoslankyně Zuzana Roithová, která mluvila o nutnosti politiky, vstřícné politiky vůči EU. A také se za řečnický pult postavil předseda strany Pavel Bělobrádek, kterého už mám teď vedle sebe. Dobrý den, pane předsedo, chtěl bych se vás nejprve zeptat. Vymýšlíte tady nebo stanovujete základy programu pro nadcházející volby. Jak chcete ale voliče oslovit, aby vaše strana uspěla, abyste jednak v krajských zastupitelstvech měli dostatek mandátů, abyste si také podrželi mandáty v Senátu?

——————–
Tak my se zamýšlíme nad svojí historií, nad tím, že jsme některé chyby udělali v minulých letech a je potřeba se z nich poučit a jít dál. Myslíme si, že je potřeba se inspirovat tam, kde křesťanská demokracie skutečně funguje, jako například v Německu, kde byl snížen dluh o 75 %, kde se snižuje nezaměstnanost a kde se zvyšují platy. Já myslím, že musíme jít cestou, která je standardní, normální, křesťansko-demokratickou politikou tak funguje na Západ od nás.

——————–
Předvolební kampaní se rozhodně nevyhnete srovnání s TOP 09 – stranou, která má hodně členů, kteří původně byli v KDU-ČSL. Jak se chcete proti této relativně ještě pořád nové straně vymezit?

——————–
Tak jak jsme tady už slyšeli. My se chceme vymezit tím, že chceme dělat skutečnou křesťansko-demokratickou politiku, která spoléhá na sociálně tržní model hospodářství, tak jak to dělá CDU nebo rakouská Lidová strana. To znamená, chceme stavět na zodpovědné solidaritě. Solidarita totiž musí jít spolu s odpovědností, takže solidarita určitě bude to, co nás bude více odlišovat od /souzvuk hlasů/.

——————–
Pardon. Pohybují se tady také mladí křesťanští demokraté v žlutých tričkách a mají nápisy Roithová for prezident. Znamená to tedy, že Zuzana Roithová bude oficiálním kandidátem KDU-ČSL na prezidenta?

——————–
Tak je to spontánní akce, která nebyla organizována svrchu, takže je vidět, že ta diskuse, která teprve probíhá v naší straně, už má svoje příznivce a je vidět, že padla na úrodnou půdu, takže určitě Zuzana Roithová má teď velkou podporu v naší straně.