Na podzim 2010 se po prohraných parlamentních volbách stal předsedou KDU-ČSL.
Pětatřicetiletý Pavel Bělobrádek, který je iměstským zastupitelem v Náchodě, je stále tak trochu novou tváří strany. Do krajských voleb na Královéhradecku však povede společnou kandidátku KDU-ČSL, Hradeckého demokratického klubu a Volby pro město. Zatím je dost smělý:
„Budeme mít ambici vyhrát, být na prvním druhém místě. Přiznám se, že mě nebaví být třetí čtvrtý. Chci vyhrát.“

* Chcete být hejtmanem?

Nemusí platit, že lídr bude hejtmanem. Náš lídr v minulých volbách Jiří Veselý také není náměstkem hejtmana, ale je jím Vladimír Derner. Vše je otázka povolebního vyjednávání. Kdo je ale lídrem, musí mít ambici být eventuálně i hejtmanem.

* Co nabídnete voličům?

Nabídneme kandidáty, kterým mohou věřit. Jsou tady zkušenosti a zároveň mladá krev, která chce politiku vzít jako službu občanovi. Každopádně zdravotní péče, střední školství, doprava, bezpečnost a venkov, to budou zásadní témata.

* Čím konkrétně přesvědčíte, že to myslíte vážně?

Je to otázka předvolební kampaně, kde přestavíme skutečně kompletní program. Na něm zatím pracujeme.

* Berete první větší volby v pozici předsedy KDU-ČSL jako zkoušku ohněm?

Chci svoji osobu a energii vložit do toho, že bereme krajské volby vážně a to natolik, že i předseda parlamentní strany v nich bude kandidovat jako lídr. Jsem s tímto regionem jednoznačně spojen. Všichni Bělobrádci, lidé tohoto příjmení, pocházíme z Královéhradeckého kraje a žijeme zejména v okresech Náchod a Rychnov.

* Vzdal byste se předsednictví, kdyby vás lidé nevolili a neuspěl jste?

Není důležitý výsledek v jednom kraji, ale celostátní. Budeme obhajovat 56 mandátů, šest náměstků hejtmanů z toho dva statutární náměstky. Eventuální neúspěch v krajských a senátních volbách může být a z toho bych vyvodil osobní zodpovědnost. Nepředpokládám ale, že bychom vybouchli. To si nemyslím a ani to nepřipouštím.

Mladá fronta DNES | 17.1.2012 | Rubrika: Kraj Hradecký | Strana: 2