KDU-ČSL odsuzuje násilí páchané v Nigérii na křesťanech a na umírněných muslimech, kteří se násilí staví do cesty.

„Vítáme výjimečný stav vyhlášený nigerijským prezidentem v krizových oblastech, kde působí militantní muslimská sekta Boko Haram zodpovědná za neomluvitelné násilné činy proti lidskosti,“ říkáPavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL.

Místopředseda lidovců pro zahraniční politiku a obranu Pavel Svoboda k tomu dodává: „KDU-ČSL bude prostřednictvím svých europoslanců a senátorů usilovat aktivně o to, aby tyto i další projevy náboženského fanatismu vyvolaly odpovídající reakci nejen v České republice, ale i na úrovni Evropské unie. Násilné chování nesmí být tolerováno, ať je jeho obětí kdokoli, ať už je to v Nigérii, v Egyptě, Iráku, Indii nebo Číně. Lidský život a lidská důstojnost jsou nedotknutelné hodnoty.“

Lidovci jsou připraveni povzbudit k aktivnějšímu přístupu představitele české a unijní zahraniční politiky tak, aby vedení nigerijského státu ucítilo mezinárodní podporu v tvrdém postupu vůči násilnickým excesům sekt.