Poznámka politologa Lukáše Jelínka k ideové konferenci KDU-ČSL
23.1.2012 18:10 ČRo 1 – Radiožurnál v Ozvěnách dne
Jan BUMBA, moderátor
——————–
Jsme zde, o učení stabilní, ale hlavně zdravě hladoví po budování nové moderní křesťanské demokracie. To tedy neříkám já, to říká předseda lidovců Pavel Bělobrádek, který těmito slovy o víkendu burcoval své kolegy na ideové konferenci strany. Ale podaří se KDU-ČSL tento nový start. Nad tím se zamýšlí v poznámce Ozvěn dne politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie.

Lukáš JELÍNEK, politolog, Masarykova demokratická akademie
————————

Všichni mluvkové, kteří kdysi viděli v lidovcích … hady a podrývače vládních koalic, museli v tomto volebním období ztratit řeč. To, když lidovce ve sněmovně vystřídali onačejší jazýčci na vahách, kvůli jejichž vrtochům a aférám padá kabinet každý druhý měsíc. Když tedy předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek na ideové konferenci své strany neskromně zahřímal, že Česká republika potřebuje silnou a kompetentní křesťanskou demokracii, nehovořil úplně do větru. A stejný názor podle čerstvých sociologických šetření sdílí i rostoucí počet voličů. Zbývá ale ještě rozkrýt, co vlastně lidovci nabízejí. Velké oči nemějme, nikdy v minulosti se od nich nečekali světoborné myšlenky, to už spíš rozvaha, odpovědnost obrušování hran. Potom nepřekvapí, že ani na posledním lidoveckém sedánku nic převratného nezaznělo. Tím víc jsme si však mohli všímat, jak mají věci v hlavách srovnané a že se jeví jako docela sehraný tým. Je přirozené, že takovou pravicovou vládu snad za všechny reformy, s nimiž přichází, a je ještě přirozenější, že místo objevování Ameriky poukazují na to, jak obdobné ekonomické a sociální potíže řeší třeba v sousedním Německu. Z Pavla Bělobrádka nad to vyrůstá schopný rétor. Tuzemskou politiku označil za zasmrádlí čurbes a zaujal i dalšími kousavými metaforami. Nešlo si v té chvíli nevybavit ani jeho nejznámější větu, kterou pronesl předloni po svém zvolení do funkce. Prošla mi rukama spousta dobytka i sviní a věřte, že s nimi poradím, kdybych se s nimi potkal i ve vysoké politice. V tom okamžiku to působilo dojmem, že lidovci se přidají k autoritářským hlasatelům pevné ruky. Tuto sobotu pak Bělobrádek občanům slíbil poněkud více smyslný pořádek, ale i stabilitu a odmítání extrémů. To už zní lépe, skoro až luxovsky, smím-li zde připomenout politika, na kterého coby jednoho z mála může být v novodobé historii pyšná KDU-ČSL i celá země. Na prozíravost lidovců z těch časů navázala europoslankyně a možná též kandidátka na Pražský hrad Zuzana Roithová, když ve svém pozoruhodném vystoupení mimo jiné uvedla, že solidarita přece znamená i to, že pomůžeme hraničním zemím schengenského prostoru, kde jsou přeplněné imigrační tábory a to jak finančně v rámci unijního rozpočtu, tak za Českou republiku, když přijmeme legální přistěhovalce a získáme například profese, které naše země potřebuje. Taková odvážná slova neslyšíme denně. Nepředbíhejme. Ale není vyloučeno, že otevření a sebevědomí lidovci jsou skutečně zpátky.

Jan BUMBA, moderátor
————————

Tolik poznámka politologa Lukáše Jelínka.