Zuzana RoithováNa zasedání poslaneckého klubu Evropské lidové strany se dnes rozloučil s poslanci nejsilnějšího parlamentního klubu odcházející předseda EP Jerzy Buzek. První předseda Evropského parlamentu, který pochází ze střední Evropy (narodil se ve Smilovicích, které jsou součástí Těšínského Slezska) se své role ujmul s elegancí a svým následovníkům zanechal laťku postavenou velmi vysoko.

„Jerzy Buzek byl vynikajícím předsedou Evropského parlamentu. Byl schopen naslouchat názorům jiných, byl důsledný v prosazování demokratického ducha parlamentu a respektu ke všem politickým frakcím. Za připomenutí stojí také jeho trpělivé, slušné a důsledné prosazování ratifikace lisabonské smlouvy v České republice“, říká Zuzana Roithová, europoslankyně KDU-ČSL.

„Jerzy Buzek se musel vypořádat s mnoha výzvami. Hledání tváře Evropského parlamentu po vstoupení lisabonské smlouvy v platnost, tvrdá jednání s evropskými vládami o rozpočtu EU, důsledky ekonomické krize v Evropě. V loňském roce padl na parlament jako celek stín, když britské noviny informovaly o tom, že několik europoslanců bylo ochotno převzít úplatek výměnou za podávání pozměňujících návrhů. A byl to právě předseda Buzek, kdo se chopil iniciativy a připravil nový morální kodex europoslanců, který zavádí tolik potřebnou transparentnost,“ říká Zuzana Roithová.

„Jerzy Buzek ve své funkci obstál na výbornou a Polsku a celé střední Evropě učinil vynikající reklamu. Trochu se obávám, že v příštím období nás nebudou čekat v tomto ohledu ty nejlepší časy,“ dodává Zuzana Roithová.

Marek Hannibal

Zdroj: http://kdu.cz/Zpravy/Aktualne/2012/Uspesny-predseda-EP-se-louci-ve-sve-funkci,-Jerzy-.aspx