Šéf lidovců Pavel Bělobrádek považuje diskusi o islámu za důležitou.

* Nebojíte se, že po besedě sdružení AntiMešita budete spojován s radikálním smýšlením?

Problém islamizace, o kterém se tam debatovalo, je velice vážný a myslím si, že ho naše společnost podceňuje. Je třeba otevřeně hovořit a vyměňovat si názory, abychom dokázali skutečné problémy a jejich řešení odfiltrovat od populistických či extrémistických vlivů. Pokud bychom o nich nediskutovali vůbec, bylo by to velice nebezpečné.

* Nesbíral jste už hlasy pro blížící se volby?

Předvolební kampaní politika by měla být jeho práce po celé volební období nebo po celou dobu, co působí v politice. Smršťovat činnost politika jen na dobu před volbami je nepřesné. Na debatu mě pozvali. Byla to už třetí beseda a na těch předcházejících byli i jiní politici, třeba z ČSSD a dalších stran, proto bych to nedával do úzké souvislosti.

* Jak vycházíte se sdružením AntiMešita a co soudíte o jeho vystupování?

Bylo to moje první setkání s nimi. Zaznamenal jsem jejich aktivitu a petici, kterou v Hradci rozjeli. Jejich další aktivity neznám. Je dobře, že zvou lidi různých názorů a o tomto problému debatují. Není nic horšího, než kdyby nedebatovali a jen se třeba nějakým extrémistickým způsobem pokoušeli věci třeba i násilím změnit. Považuji za přirozenou součást občanské společnosti a demokracie, že lidé různých názorů vytvářejí občanská sdružení a debatují.

Mladá fronta DNES | 25.2.2012 | Rubrika: Kraj Hradecký | Strana: 2 | autor: (bed)