Mladá fronta DNES | 20.2.2012 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: Tomáš Syrovátka

Svědectví o horké kauze Gorila na Slovensku nesmí vyjít. Bývalý vicepremiér je tam chce vyvážet

Někdejší vicepremiér Jiří Čunek, jehož kauza se před lety stala symbolem ovlivňování justice, se chce opět vrátit do centra dění.

Plánuje „pašování“ Goril na Slovensko. Ne však zvířat, ale knih novináře Toma Nicholsona vycházejících ze spisu slovenské tajné služby s krycím názvem Gorila. Slovenský soud zakázal dílo vydat.

A tak Čunek vymyslel, že by knihy s výmluvným názvem Gauneři vydal v Česku a na Slovensko je dovezl. „S pašováním přes hranici máme velké zkušenosti, nebude to problém,“ žertuje Valach Čunek.

Ve skutečnosti doufá, že by bylo možné knihy v Bratislavě legálně prodávat. „Něco jiného je knihu na Slovensku vydat, což zakázal soud, něco jiného je dovézt ji ze zahraničí. Právníci mi připravují analýzu,“ tvrdí senátor za KDU-ČSL.

Stostránkový dokument popisuje vliv finanční skupiny Penta na slovenské politiky a privatizaci.
Materiál zaznamenává odposlechy vysoce postavených činitelů tamní politiky s vlivnými byznysmeny. Hlavní roli hrají údajné úplatky a nejasné provize.

„Jsem připraven Gorilu vydat i proto, že aktivity Penty se dotýkají také Česka, takže bych k tomu přidal i pár příběhů od nás. Gorilu bych ,opentlil‘,“ tvrdí Čunek. Už tradičně však předbíhá. Dosud totiž od Nicholsona nezískal autorská práva.

Čunek chce vydat zakázanou knihu
Bývalý vicepremiér, který byl stíhán kvůli podezření z braní úplatku, usiluje o práva na knihu vycházející ze spisu tajné služby Gorila a odkrývající údajnou obří korupci na Slovensku.
Zakázanou knihu by chtěl vydat co nejdříve, aby ji mohl dovézt na Slovensko, kde se v březnu konají parlamentní volby.

Tamním partnerem Čunkových lidovců je totiž Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), které není do aféry jako jedno z mála zapleteno. KDH by se jistě distribuce knihy na Slovensku náramně hodila.

„S touto stranou to nesouvisí. Nechci se plést do vnitropolitického boje na Slovensku. Pro mě je důležité, že pan Nicholson chce rozkrýt nějakou síť, a já mu chci pomoci. To je moje motivace,“ říká bývalý vicepremiér.

Minulý týden proto jednal na Slovensku o získání práv ke knize. Zatím marně. „Sešel jsem se s lidmi, kteří jsou blízko panu Nicholsonovi, a ti byli z nápadu nadšeni. S panem Nicholsonem se sejdu snad v nejbližších dnech,“ doufá Čunek. Nicholsona v pátek kontaktovali reportéři slovenského deníku SME. Potvrdil jim, že jej Čunek kvůli vydání jeho knihy oslovil prostřednictvím textové zprávy. Zatím mu však neodpověděl.

Otázkou proto je, zda Čunek vůbec autorská práva získá. Pokud ano, je už údajně na vydání domluvený s českými podnikateli. Jaký úspěch by měla kniha o spisu Gorila u českých čtenářů, nelze odhadnout. Pokud by se však mohla prodávat na Slovensku, byla by jistě hitem. A to nejen proto, že je soudně „zakázaným ovocem“.

Kvůli informacím z ní propukly na Slovensku demonstrace provázené střety s policií. Třeba 10. února demonstrovaly zhruba tři tisíce lidí v centru Bratislavy.
Organizátoři požadovali změnu volebního systému, zbavení poslanců trestněprávní imunity, vyšetření kauzy Gorila a potrestání viníků.

„Má kniha má vnést do celé kauzy kontext a vysvětlení vzniku Gorily, neboť to, co je na internetu, není původní spis,“ řekl Nicholson už v lednu slovenskému deníku Pravda. Kdysi mu prý nabízeli miliony, když na spis zapomene.
„I přes rozhodnutí soudu budu hledat způsob, jak knihu vydat,“ slíbil Nicholson.

FAKTA Gorila a Gauneři

Stostránkový spis slovenské tajné služby Gorila popisuje úzké propojení skupiny Penta s vládou v letech 2005 a 2006, v jejímž čele byl Mikuláš Dzurinda. Dokument obsahuje přepisy rozhovorů lidí blízkých vládě se spolumajitelem Penty Jaroslavem Haščákem v konspiračním bytě. Penta ho označila za nesmysl. Spis Gorila je volně přístupný na internetu.

Začátkem roku novinář Tom Nicholson řekl, že na jeho základě napsal knihu Gauneři, která uvádí Gorilu do kontextu. Soud zakázal knihu vydat.

Zdroj: http://www.kdu.cz/Zpravy/Napsali-o-nas/2012/Cunek-chce-vydat-zakazanou-knihu.aspx