Komentář Mariana Jurečky k odchodu Jana Březiny. S velkým zklamáním jsem si přečetl výroky Jana Březiny, poslance Evropského parlamentu za KDU-ČSL, který se podle všeho rozhodl odejít k TOP 09.

Poté, co jsme mu poděkovali za jeho dosavadní angažmá pro republiku na půdě Evropského parlamentu, přišla studená sprcha. Strana údajně nevyhodnotila dobře příčiny volební porážky a dělá špatnou personální politiku. Zaráží mne, že toto nevěděl poslanec Březina již v době, kdy se sestavovaly kandidátky za předsedy Čunka a Svobody. To mu zřejmě ještě personálně nevadilo nic. Rád bych panu Březinovi připomenul, že kandidoval do Evropského parlamentu za KDU-ČSL, s veškerou podporou této strany. Jak jistě pan poslanec v Bruselu zjistil, evropská politická kultura je taková, že pokud opustím stranu, která mne vynesla do zákonodárného sboru, pak automaticky s idejemi této strany skládám i svůj mandát. Česká politická kultura nás oproti tomu učí, že mandát nesložím za nic na světě, plat je zkrátka plat. Příklon k „české“ politické kultuře, kterou tak pěkně vyšlapal Jiří Paroubek, je nedobrým vysvědčením pro Jana Březinu.

Mladá fronta DNES | 22.2.2012 | Rubrika: Kraj Olomoucký | Strana: 3 |