Pavel BělobrádekSkupina zástupců poslaneckých a senátních klubů, která je vedena vicepremiérkou Karolínou Peake, pracuje v těchto dnech na shrnutí návrhů reformy volebních zákonů. Jiří Stodůlka, pověřený vyjednáváním za KDU-ČSL, je nespokojen s tím, že pracovní skupina neodsouhlasila lidovecký návrh na omezení volebních dnů ze dvou na jeden.

„Všude ve světě je běžné, že se volí jen v jednom dni,“ říká bývalý senátor Stodůlka. „Nechápu, proč naše republika musí mít vždycky něco extra, něco zaručeně dražšího a zaručeně méně funkčního.“ Stodůlka poukazuje na případy sousedních zemí, kde není problémem zorganizovat vše za jediný den. Stát ušetří v dnes již šesti druzích voleb oproti dvoudenní variantě miliardy a omezí organizační obtíže. Lidovecký návrh ušetřit státu peníze a občanům čas však narazil na nepochopení ostatních politických stran.

Pavel Bělobrádek, předseda strany, k tomu dodává: „Je to škoda, volební zákony obsahují řadu témat zralých na reformní diskusi, ale změna dvou dnů na jeden je jednoduchá úprava, která by prospěla všem.“