Šéf lidovců Pavel Bělobrádek se v Hradci Králové zúčastnil diskuse o vlivu islámu v Evropě a v České republice. Varoval, že spousta muslimů věří, že lhát nevěřícím se smí, protože to není hřích.

Své názory na islamizaci předseda lidovců Pavel Bělobrádek neskrývá. Podělil se o ně i s účastníky čtvrteční besedy v krajském městě.
„Jako křesťan v mnoha směrech umírněný si s umírněným muslimem v řadě věcí budu rozumět víc než s militantním bezvěrcem nebo příznivcem horoskopů a amuletů,“ řekl Bělobrádek. Dodal však, že problematičtí jsou radikálové, kteří ze svých názorů nesleví.
Na besedě zaznělo, že radikálové mají vliv i v Česku, což dokládají videa z kázání v mešitách v Brně a v Praze. „Jestliže někdo by byl za slova typu, která zazněla v mešitě, odsouzen jako rasista, xenofob, antijudaista a druhému to prošlo, pak tu nemáme právní stát. Nebude-li spravedlnost, lidé se budou radikalizovat,“ míní Bělobrádek.
Podle něj budou-li muslimové žijící v Evropě respektovat demokratický systém, zákony a svobodu víry, pak ať tu klidně žijí. „Pokud ale někomu vadí, že jím vepřové a piju pivo, ať sem nechodí. Když já přijedu do Rijádu, taky se musím přizpůsobit a nevytáhnu z kapsy šunkový salám a nevezmu si ho na pláž,“ prohlásil Bělobrádek.
Většinová společnost podle něj udělala chybu v tom, že si včas neuvědomila rizika přistěhovalectví a nezačala příchozím vštěpovat svoje hodnoty. Problémy s muslimy v západní Evropě se prý mohou opakovat i u nás. V Česku je však islamizace v zárodku, a proto se prý můžeme ze situace na Západě poučit.
„Je na čase, abychom zapomněli na falešnou politickou korektnost. Když si někdo myslí, že katolíci jsou černoprdelníci, kteří tu nemají co dělat, že evangelíci jsou pobláznění pánbíčkáři, že Československá církev husitská jsou pohrobci Aloise Jiráska, a řekne to, nikomu se nic nestane. Ale jakmile se řekne, že muslimové dělají věci, které se tady dělat nemají, aby se pomalu bál, že ho čeká obvinění,“ uvedl Bělobrádek.
Varoval před házením všech muslimů do jednoho pytle, avšak upozornil, že spousta muslimů tvrdí, že lhát nevěřícím se smí, protože to není hřích: „To znamená, že oni řeknou cokoliv, co je třeba. Lžou kvůli tomu, že chtějí dosáhnout vítězství své věci. To je princip, který by v našich kulturních podmínkách neměl být akceptován.“
Podle Bělobrádka by obranou před radikálními muslimy měla být selektivní imigrační politika. „Ne všichni k nám přijíždějí s dobrými úmysly a my musíme mít kvalitní politiku, která bude cizince velice pečlivě prověřovat a pouštět do republiky pouze ty, kteří nejsou potenciálním rizikem.“
Podle předsedy hradeckého sdružení AntiMešita Valentina Kusáka u nás imigrantům jen dáváme, ale nic po nich nevyžadujeme. Připomněl výrok německé kancléřky Angely Merkelové, že multikulturalismus selhal.

Mladá fronta DNES | 25.2.2012 | Rubrika: Kraj Hradecký | Strana: 2 | autor: Pavel Bednář |