Brno, 20. 2. 2012 – V brněnské zoo se narodilo mládě takina indického (Budorcas taxicolor taxicolor), vzácného turovitého sudokopytníka z Himálaje. Příběh však nemá šťastný začátek. Matka své mládě totiž odmítá a nechce mu dát pít. Chovatelé se tak snaží o umělý odchov. To, zda se podaří udržet malého takina při životě, není jisté.

Takin indický

Divoká populace čítá kolem 3500 jedinců tohoto pozoruhodného zvířete. Na první pohled tělem připomíná bizona, rohy pakoně, nosem losa a svou rychlostí a hbitostí při skákání po skalách kamzíka. Kůže takinů produkuje olej, který efektivně chrání zvířata proti dešti a mlhám. Velký takin váží až 400 kg a svým vzezřením může lidem nahánět strach, přitom jde o poměrně „milé“ zvíře. Jeho domovem je východní Himálaj a vysoká pohoří Tibetu, jižní Číny, Bhútánu a severní Barmy. Tady takin žije ve smíšených stádech, od kterých se oddělují staří samci.

Takin má vynikající čich. Živí se listím, trávou, ale dokáže se postavit i na zadní a okusovat větve stromů.

Zoo Brno chová takiny od roku 1999, kdy získala chovný pár z berlínského Tierparku. První mládě, samička, se narodilo v dubnu 2003. V současnosti chová brněnská zoo dva samce a čtyři samice, z toho tři se narodily již v Brně.

Lucie Kapounová
tisková mluvčí, Zoo Brno