Daniel RychnovskýKoncem minulého týdne se v médiích objevila zpráva, která mě jako lékaře a bývalého ředitele Nemocnice Milosrdných bratří, pod niž léčebna patří, velmi zneklidnila

Koncem minulého týdne se v médiích objevila zpráva, která mě jako lékaře a bývalého ředitele Nemocnice Milosrdných bratří, pod niž léčebna patří, velmi zneklidnila – viz http://brno.idnes.cz/s-lecebnou-na-cervenem-kopci-uz-nova-koncepce-zdravotnictvi-nepocita-1jh-/brno-zpravy.aspx?c=A120322_1752212_brno-zpravy_bor

Hlavním obsahem zprávy je konstatování, že se v koncepci zdravotnictví města Brna s léčebnou dlouhodobě nemocných pacientů na Červeném kopci vůbec nepočítá. To by nebylo nic tak hrozného – tedy v případě, že by z léčebny bylo možné pacienty přesunout a umístit někam jinam. Po ničem takovém však není v článku a hlavně v nové koncepci „ani vidu, ani slechu“. V komisi zdravotnictví jsem se ptal, kam by měli být pacienti přesunuti, ale odpověď jsem nedostal. Vzhledem k poměrně podrobné znalosti dané problematiky, bych k tomuto problému rád uvedl několik poznámek. Jestliže začali členové velké koalice na brněnské radnici mluvit o tom, že se s LDN na Červeném kopci nadále nepočítá, musí si také uvědomit, že něco zrušit mohu až ve chvíli, kdy mám připraven k umístění pacientů odpovídající počet náhradních lůžek. Ta ale v žádném případě připravena nejsou! Dále je třeba si uvědomit, že představitelé města mají plnou odpovědnost a povinnost postarat se o své staré a nemocné občany a ne jen jednoduše říci „tady končíme“. Jestliže areál léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci funguje více než 150 let, jistě vydrží ještě do doby, než bude připravena slušná a odpovídající náhrada, s dostatečnou kapacitou. Chci věřit, že za celou věcí není nějaký „nekalý“ záměr. Doufám, že se časem neukáže, že ve skutečnosti jde především o pozemek, na kterém léčebna stojí. Ten je bezesporu lukrativní, velmi krásný, rozlehlý a dobře umístěný. Rád bych touto cestou vyzval představitele města k diskuzi a jasnému vyjádření, jaké plány má s léčebnou, s pozemky, na kterých stojí a především s pacienty, kteří nemají kam jít.

MUDr. Daniel Rychnovský