Zuzana RoithováEvropský parlament se bouří proti existenci „Ohlašovny Středo- a Východoevropanů“ vytvořené v únoru populistickou stranou PVV Geerta Wilderse. K diskusi s poslanci byl pozván také nizozemský premiér, který se dosud k této věci nepostavil čelem. Také do Štrasburku nakonec nedorazil.

„Je to facka demokracii, když vláda demokratické země nedokáže jednoznačně odsoudit portál podněcující xenofobii a nenávist mezi národy uvnitř EU. Druhým krokem by mohlo být označování obchodů a třetím viditelné označení na oděvech všech východo- a středoevropanů“ varuje Roithová.

Koaliční vláda je dnes závislá na podpoře nevládní strany Wilderse PVV, která uspěla ve volbách díky své xenofobní a nacionalistické rétorice. Její preference logicky začaly klesat, protože nemá žádný konstruktivní program. Wilders na sebe potřeboval upozornit a tak zaútočil proti občanům osmi zemí EU včetně ČR.

„Je naprosto klíčové, aby tlak Evropského parlamentu, Komise a Rady byl silný a nepolevoval, dokud to nepřiměje liberálního premiéra Nizozemska Rutteho tyto stránky odsoudit a učinit právní kroky k jejich uzavření. Já je považuji za diskriminační, a v rozporu se svobodami EU, které navíc ještě podněcující nenávist a rozdělují evropskou společnost,“ hodnotí Z. Roithová a kritizuje také Nizozemskou vládu a media, že nedokážou čelit xenofobním náladám jasnými argumenty.

„V minulém dvacetiletí Nizozemci profitovali z postkomunistické východní Evropy – jen v Polsku investovali 23 miliard eur, v České republice si stovky osob pořídily druhý domov. Nyní díky Evropské unii statisíce dělníků a dalších pracovníků pomáhají dalšímu rozvoji Nizozemského hospodářství přímo v Holandsku.

„Ostatní Evropané očekávají, že se většinová holandská společnosti jednoznačně postaví proti xenofobní politice,“ dodala Roithová v předvečer hlasování o rezoluci Evropského parlamentu proti diskriminujícím webovým stránkám a slabé reakci nizozemské vlády.

V parlamentu, kromě lídrů politických frakcí také komisařka Redingová jednoznačně odsoudila tyto protievropské, diskriminační a protitržní praktiky, které jsou v rozporu se základními hodnotami EU.