Místopředseda KDU-ČSL  Jan Bartošek, který se dlouhodobě angažuje v kauze podezřelé výměny softwarových systémů na MPSV, se rozhodl oslovit dopisem vedení firem Microsoft a Fujitsu Siemens. V dopise popisuje všechny aspekty kolem selhání výběrového řízení na zakázku nového softwaru pro reformu sociálních dávek a žádá vedení firem o vyjádření stanoviska.

„Rozhodl jsem se pro tento krok jako pro poslední možnost v řadě. To hlavní jsem už v uplynulých měsících udělal“, říká Jan Bartošek. Od ledna 2012 postupně učinil podání k Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, podání k  Úřadu na ochranu osobních údajů a inicioval prostřednictvím senátního klubu KDU-ČSL  prošetření celé podezřelé kauzy Nejvyšším kontrolním úřadem.

V dopise šéfům obou mezinárodních společností, Stevu Ballmerovi a Masamimu Yamamotovi, píše:Existují silná podezření, že zakázka mohla být spojena s defraudací, obcházením zákona o veřejných zakázkách a s velmi nekvalitní prací. Nejtragičtějším aspektem aféry je, že špatná funkce nově objednaného systému se obrátila proti nejpotřebnějším lidem našeho národa – příjemcům sociálních dávek – jejichž příchozí platby byly zpožděny, což vedlo k sociálnímu neklidu a k mnohému lidskému utrpení.“

Historie kauzy:

• § MPSV předložilo koncepci reformy vyplácení sociálních dávek a s reformou spojilo i zadání nového, velmi náročného softwarového systému.
  • § Funkční a odzkoušený původní software, který byl vyvíjen 18 let, byl bez důvodu opuštěn a bez potřebných analýz byl narychlo vyvinut systém nový.
  • § Do takzvaného cloudu, tedy databázové aplikace dostupné přes internet, se přenesly stovky tisíc osobních spisů sociálně slabých osob.
  • § Nový systém má zaplatit Evropská unie ze svých fondů. Protože jsou však projekty i software připraveny nedbale a s chybami, nejspíš EU odmítne projekty ve výši 3,5 miliardy korun zaplatit a stát bude muset tyto zcela zbytečně vynaložené prostředky dát ze svého.
  • § Nový systém provází od počátku řada právních, technologických a manažerských selhání.
  • § Nový software je nedostatečně připraven, vykazuje chyby a bezpečnostní rizika.
  • § Lidé v nouzi závislí na dávkách se ocitají v mezních situacích.
  • § KDU-ČSL už v této věci učinila řadu různých právních a úředních podání.