Pardubice – V minulých týdnech byla parlamentem schválena ústavní změna, která umožní přímou volbu prezidenta. Logickým následným krokem je podle zástupců Koalice pro Pardubický kraj přímá volba starostů a hejtmanů. Stejný model můžeme vidět například i na sousedním Slovensku.

Přímá volba by posílila mandát

„Přímá volba starosty by jednoznačně posílila jeho mandát i autoritu a daleko lépe by mohl prosazovat svůj volební program. Zároveň by došlo k zavedení přímé odpovědnosti občanům za výkon funkce a s tím souvisejícího většího zapojení lidí do rozhodovacích procesů v obcích a městech,“ říká náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek (na snímku).
„Pokud by změna prošla, žádný kandidát by se nemohl schovat za stranu, hnutí, radu či zastupitelstvo. Musel by jednoznačně a transparentně ukázat prosazení svého programu,“ uvádí Roman Línek.

Důvěryhodnost politiky se prý zvýší

Hlavním důvodem, proč je navrhována i přímá volba starostů obcí, primátorů statutárních měst a hejtmanů krajů, je podle Romana Línka posílení důvěry občanů v politiku. „Není dále možné akceptovat fakt, že občané v demokratických volbách projeví svobodnou vůli a jimi většinově zvolený zastupitel skončí v opozici. Námi navrhovaný krok by měl udělat politiku přístupnější a srozumitelnější pro občana,“ shrnuje pro Deník Roman Línek.

Musela by přijít také změna zákonů

„Větší transparentnost a těsnější vazba mezi občany a přímo voleným politikem by měla přinést zvýšení zájmu lidí o politiku a zároveň početnější účast ve volbách. Nový způsob voleb musí být provázen změnami zákonů o obcích a krajích,“ uzavírá náměstek hejtmana Línek.

Chrudimský deník | 1.3.2012 | Rubrika: Pardubický kraj | Strana: 2 | autor: (red)