Těžko nám bude některá politická strana konkurovat počtem starostů a místostarostů na kandidátce. A to nemluvím jen o starostech malých obcí. My máme v první patnáctce všechny starosty okresních měst kraje, i pardubickou primátorku,“ říkáRoman Línek v rozhovoru pro Právo.

ROMAN LÍNEK (KDU-ČSL), LÍDR KPK DO KRAJSKÝCH VOLEB, ŘEKL PRÁVU:

* Koalici pro Pardubický kraj tvoří KDU-ČSL, Nestraníci, SNK ED a Sdružení pro Pardubice. Věříte si, že v tomto složení uspějete na podzim v krajských volbách?

KPK úspěšně funguje v Pardubickém kraji už dvanáct let a věřím, že bude fungovat další čtyři roky. Máme předpoklady tentokrát volby vyhrát.

* Vaši konkurenti ODS a ČSSD už také vybrali lídry. Zatím mladé, skoro neznámé politiky. ČSSD Martina Netolického, ODS Petra Tupce. Je vám některý z nich bližší?

Nedáváme a nikdy jsme nedávali předem žádný distanc, že je pro nás někdo do koalice nepřijatelný. Výjimkou je KSČM. Konkurenční strany si vybraly lídry s nějakým záměrem, nějakou filozofií. Počkejme na výsledky voleb.

* Můžete být po osmi letech znovu hejtmanem, na druhou stranu může být vaše Koalice pro Pardubický kraj vyšachována do opozice.

Poměrným volebním systémem jsou možné všechny kombinace, může tady být šest variant, není to tak, že my se přikloníme k některé straně a rozhodneme o vedení kraje. Bohužel není možná přímá volba hejtmana. Věřím, že tentokrát kampaň nebude o zástupných celorepublikových tématech jako před čtyřmi lety o třicetikoruně zdravotnických poplatků.

* S těmi přišla sociální demokracie, která teď ale musí skládat účty za vládnutí v kraji. Například s reorganizací autobusové dopravy asi u voličů nezabodovala.

Nechtěl bych být laciným kritikem, ale nespokojenost s dopravní obslužností je momentálně největší, jakou za dvanáct let na hejtmanství pamatuji.

* Na vaší kandidátce je zatím jen patnáct jmen, na volebním lístku by jich mělo být třikrát tolik.

Není to definitivní kandidátka, jména nejsou jednoznačně daná. Těch patnáct jmen není první kategorie. I ten poslední na kandidátce nakonec může být první. Chceme se opřít o výsledky komunálních voleb. Nemíníme postupovat tak, že nám někdo z centra dá něco na plakáty a my se pod to jen podepíšeme.

* Máte v té první patnáctce hned jedenáct starostů amístostarostů. Sázíte na to, že starosta zaručuje hlasy svého domova?

Těžko nám bude některá politická strana konkurovat počtem starostů a místostarostů na kandidátce. A to nemluvím jen o starostech malých obcí. My máme v první patnáctce všechny starosty okresních měst kraje, i pardubickou primátorku.

Právo | 22.3.2012 | Rubrika: Severovýchodní Čechy | Strana: 11 | autor: Zdeněk Seiner