Daniel RychnovskýTi studenti měli včera nefalšovanou radost a zcela s nimi cítím a držím jim palce. Pan ministr Dobeš chvíli na stupni slávy- kdo by to nechtěl, když Vás všichni stále zatracují. Ale…Pokud akreditační komise řekla ne a jistě věděla proč , tak to nebyl výkřik do větru. Jde o hlídání kvality ,což je zcela zásadní věc. Naše gumové právo připouští různé formy výkladu zákonů , tedy ministerstvo školství zvolilo výklad , o kterém se domnívá, že umožňuje prodloužení akreditace i s nesouhlasem akreditační komise.Naproti tomu  její předsedkyně  sděluje, že to je protizákonné a věc půjde k soudu.Může to dost dlouho trvat a výsledek nelze s jistotou říct.
Studenti se tak stávají rukojmími , budou dále studovat s rizikem , že diplom , který získají bude postrádat platnost. Nebo už je jasné, že plzeňská právnická fakulta se stává jednou z fakult Karlovy univerzity a tím pádem je nová  akreditace formalitou ? O tom ale zatím  nikde nebylo vidu, ani slechu.Takto to přeci nejde. Jde o natolik závažnou věc , že nemůže bojovat ministr školství  s předsedkyní akreditační komise a ještě k tomu jet na vlně populismu. Ti dva by měli  najít  řešení a vystupovat spolu , ne proti sobě !
Možná, že současná koaliční garnitura silou  exekutivní moci dosáhne toho, že předsedkyně akreditační komise bude odvolána  a udělají si to po svém.
Ale to bychom se dostali  zase o kousek dál na východ.Studentům  z Plzně nezávidím a přeji brzké a jasné vyřešení problému.