Dačice – O novém rozmáhajícím se nešvaru na dačickém sídlišti hovořil v diskusi na posledním veřejném zasedání městského zastupitelstva Luboš Stejskal.
„Množí se případy nájezdů lidí, kteří v noci objíždějí popelnice u paneláků. Zastaví a z auta vyloží odpadky a zaplní popelnice. Před nedávnem jsem takovou trojici načapal a oni mi řekli, že mají trvalé bydliště na městském úřadě. Tak se chci zeptat, kam mají dávat odpadky,“ popsal zastupitel problém, se kterým se setkávají i další obyvatelé sídliště. Místostarosta Jan Bartošek přiznal, že tato informace je pro něho novinkou, ale slíbil, že zjistí, jak je tento problém ošetřený a co mají obyvatelé města, kteří si poctivě pořídili popelnici a řádně platí na svoz odpadu, v takovém případě dělat.

Kam s ním:

Jan Bartošek, místostarosta města Dačice:

Popelnice, Dačice, odpadky pryč z ulice. Takhle nějak by asi znělo dětské rozpočítadlo, kdybych vypravoval dětem, co řeší náš úřad za problém.

Problém se týká likvidace odpadu. Někteří z vás se s tím setkávají pravidelně. Pořídíte si popelnici, platíte za odvoz odpadu a jednoho dne. je v ní cizí odpad. Dělají to většinou lidé, kteří přišli o přístřeší a musí být proto trvalým pobytem hlášeni u nás na dačické radnici. A tady ten problém začíná.

Obrací se na nás občané a stěžují si, že jim lidé bez přístřeší plní popelnice. Pokud jsou přistiženi, argumentují tím, že nemají byt a nemohou tudíž mít ani popelnici a město jim ji nezajistilo.

Pravda je ovšem jiná. Protože tito lidé (ne všichni, jsou i chválabohu výjimky) často za odpad neplatí, určila jim dačická radnice k likvidaci odpadu sběrný dvůr. Sběrný dvůr pro odpadky provozuje firma A. S. A. a najdete ho na adrese U Stadionu 50/V. Má otevřeno v pondělí až pátek po celý den.

Až vám tedy příště bude někdo cizí plnit popelnici, nebojte se ho poslat rovnou do sběrného dvora, nejste povinni si toto jednání nechat líbit. Odvoz odpadu a platba za popelnice není úplně zanedbatelná částka a máte nárok tuto službu užívat bez parazitování jiných. Na druhé straně i Dačice se zachovaly velmi ohleduplně a službu sběrného dvora mohou lidé bez střechy nad hlavou užívat bez toho, aby si museli pořizovat popelnici.

Nevím, zda podobný problém řešíte i ve vaší obci. Každopádně toto může být návod, jak se s takovým zlořádem vypořádat. Napište mi i vaši zkušenost, případně jak jste se dokázali vypořádat s podobným jednáním.

Jindřichohradecký deník | 28.3.2012 | Rubrika: Jindřichohradecko | Strana: 3 | autor: LENKA NOVOTNÁ