Daniel RychnovskýSoučasné kulturní politice města Brna nerozumím. Zavádí plošné škrty, aniž by se rozlišovalo, co je důležité, a co ne. Snížení rozpočtu Knihovny Jiřího Mahena je natolik drastické, že vede k rušení místních poboček.

Ve staré Líšni občané sepsali petici proti zrušení knihovny. Jsou si dobře vědomi, jak je důležité čtení knih hlavně u dětí, které tráví většinu času u počítače. Navíc knihy hodně zdražily a mladé rodiny většinou nemají peněz nazbyt.

V Líšni šlo o 300 tisíc korun na plat pracovnice pobočky na jeden rok. Velká koalice to šmahem zamítla. Přitom dá klidně 900 tisíc za osvětlení vánočního stromu nebo 700 tisíc za provoz časostroje, který stejně nic neukazuje. Ztráta pobočky je ale nevratná a už ji nikdo neobnoví.

Naštěstí se občané nedali a snaží se zabezpečit provoz dobrovolnicky, tedy zadarmo. Bude třeba sehnat peníze jen na nájemné, zhruba 120 tisíc korun ročně. Snad pomůže městská část. Dovedl bych si klidně představit i méně nákladné premiéry ve velkých divadlech, ale nerušil bych pobočky knihovny. Považuji to za velkou chybu.

DANIEL RYCHNOVSKÝ, člen Zastupitelstva města Brna (KDU-ČSL)

Brněnský metropolitan | 5.3.2012 | Rubrika: Názory a komentáře | Strana: 9 | autor: DANIEL RYCHNOVSKÝ