Daniel Rychnovský„Nová akustická studie – to je zbytečné plýtvání financemi, které by město mohlo použít k smysluplnějším věcem,“ míní Daniel Rychnovský, bývalý náměstek primátora, zodpovědný za kulturu.Na pondělní tiskové konferenci KDU-ČSL Brno-město  vystoupil spolu se sólistkou Janáčkovy opery Jitkou Zerhauovou  a předsedkyní Spolku pro výstavbu nového koncertního sálu v Brně Prof. Alenou Štěpánkovou – Veselou.

Snahou by mělo být vytvořit důstojný stánek ke kvalitnímu koncertování a současně vytvořit podmínky pro kvalitní zázemí filharmonického souboru v Brně.  Jeden koncertní sál s dobrou akustikou.

Sólistka Janáčkovy opery Jitka Zerhauová se vyjádřila k tématu obšírněji, po informaci o nové akust. studii kontaktovala technického náměstka pana Janíka, který potvrdill náročnost akustické studie a řekl, že úprava divadla pro koncertní sál by stála  přibližně  300 tisíc korun.

Nákladná nová studie udivila i profesorku Veselou, která se vyjádřila: „od poslední akustické studie se žádné změny nestaly. Přitom poslední studii dělali přední britští a američtí odborníci. Opera i koncertní sál – to nejde příliš dohromady. Každý má trošku jiné akustické podmínky, jinou geometrii, další je otázka dozvuku – zhoršila by se celkově kvalita hudby i divadla,“ míní Veselá a dodává: „Je to ostuda, že Janáčkovo město nemá kde kvalitně zahrát Janáčkovy skladby.“

Svůj pohled sdělil i bývalý senátor Ing. Rostislav Slavotínek: „Již před lety se vypisoval konkurz – architektonická soutěž – na Janáčkovo kulturní centrum, přes polovinu návrhů tehdy město – odbor kultury – vyřadilo, protože studie neodpovídaly základním akustickým požadavkům.  Na výběru soutěže se podíleli přední naše i světové kapacity, které vyhodnotili sál pro koncertování jako nevhodný.

Brno potřebuje sál i jako místo konání vědeckých kongresů, sympozií…Původní projekt počítal cca 1 300 míst. Včetně moderního nahrávacího studia. U opery je kladen důraz na vizuální složku díla, přitom základní principy řešení koncertního sálu jsou zcela odlišné,“ říká lidovec Slavotínek.

Jitka Zerhauová zmínila ještě aktuální stav v divadle – Petici o odvolání ředitele Daniela Dvořáka a neuzavření Janáčkovy opery – město splnilo jen zachování Janáčkovy opery. „Dvořák nečeká ani do skončení auditu, veřejně dál pokračuje ve svých soukromých zájmech. Půjdeme tedy dál a petici předložíme Parlamentu Poslanecké sněmovny,“ informuje zpěvačka Zerhauová: „V prosinci 2011 jsme podali trestní oznámení na vedení ND v Brně , městská policie nám ale odpověděla, že se záležitostí zabývat nebudou, dokud neskončí audit a pak převezmou šetření jen v případě, když audit dopadne špatně. Poslední informace je, že vyšetřování pokračuje,“ doplňuje Zerhauová a připomíná ještě netransparentnost Metropolitního plesu, jehož spolupořadatelem je brněnský magistrát a Národní divadlo v Brně.

MUDr. Daniel Rychnovský ještě zmínil zdravotnické téma: „Hrozí zrušení systému posílání RTG dokumentace mezi nemocnicemi. Služba stála řádově destitisíce, ústav dělal záložiště dat – kvalitní úložiště, které bylo zabezpečené jak proti nabourání, tak proti požáru..,. apod. Bylo by opravdu škoda dělat nevratné nebo složitě obnovitelné kroky bez rozumu,“ míní Rychnovský.