Pavel SvobodaPřísun dotací z Evropské unie v letech 2014 až 2020 se bude odvíjet od toho, jak bezchybné a zdravé je aktuální získávání dotací. Evropská komise pohrozila Česku zastavením unijních dotací, pokud vláda nedá do června do pořádku kontrolu a audit dotačních programů.

„Pokud si za normálních okolností udělá jeden jediný eurokomisař čas k návštěvě některé země, je to přinejmenším událost měsíce. Do Čech přijeli komisaři hned dva. Johannes Hahn a László Ándor. Česko není schopno čerpat řádně, kontrolní mechanismy (zejména ministerstvo financí) selhávají,“ konstatoval Pavel Svoboda, místopředseda pro zahraniční politiku KDU-ČSL.

Náš stát neplní své elementární rozpočtové funkce. „Toto je práce „vlády rozpočtové odpovědnosti“ a nejlepšího ministra financí? Kompetence zvládat složitou agendu čerpání evropských peněz pro resort je v této situaci u člena vlády rozhodující,“ říká Pavel Svoboda. Náš státní rozpočet je na evropských penězích životně závislý, a pokud tyto peníze někdo vyhodí oknem, pak poškozuje daňové poplatníky a likviduje finanční stabilitu státu.

„Současné rozpočtové období pro čerpání evropských dotací 2007-2013 se už chýlí k závěru a žádosti nebudou vyřízeny včas, “ dodává Pavel Svoboda a pokračuje: Jak by mohlo Česko být schopno řádně používat evropské prostředky, když na ně číhají Janouškové, Bémové a jejich představa o státu jako dojné krávě?