KDU-ČSL se již od ledna zabývá právně i politicky kauzou znehodnocených miliard, které zmizely v podivné zakázce nového software pro výplatu sociálních dávek. Přestože právníci KDU-ČSL a neziskových organizací odhalili závažná podezření ze spáchání trestných činů a celou řadu etických pochybení, odpovědné politiky toto plýtvání rozpočtovými prostředky příliš nezajímá.
Lidovci se na protest proti mlčení odpovědných institucí rozhodli k originálnímu protestnímu happeningu. Nechali natisknout bankovky v nominální hodnotě 3,5 miliardy korun, což odpovídá částce, kterou MPSV utratilo v zakázce bez výběrového řízení. Tyto peníze hodlají lidovci od MPSV prohodit připraveným oknem, dovézt na kolečkách až k budově ministerstva školství, kde by tak velké peníze byly podle jejich názoru mnohem více třeba.

KDY: čtvrtek 12. dubna 2012 v 10 hodin
KDE: před budovou Ministerstva práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1/376, Praha 2Program happeningu:

10.00 – zahájení akce před MPSV
10.05 – příprava 3,5 miliard CZK v hotovostních balíčcích na „prohazování oknem“
10:07 – místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku a hlavní aktér kauzy software pro výplatu sociálních dávek na MPSV, Jan Bartošek: krátký proslov se shrnutím kauzy
10:15 – Projev místopředsedy lidovců Mariana Jurečky o tom, co by se za 3,5 miliardy dalo pořídit ve školství
10:12 – Házení části peněz oknem, sbírání na kolečka (mladí sympatizanti a členové KDU-ČSL)
10:20 – odjezd koleček s penězi směr MŠMT

Akci organizují mladí členové a příznivci KDU-ČSL společně se dvěma místopředsedy: Jurečkou a Bartoškem.