Průzkum volebních preferencí pro krajské volby ukazuje krajní neoblíbenost Občanské demokratické strany na jižní Moravě. Jako v jediném kraji by ODS skončila za TOP 09; získala by pouhých osm procent hlasů. Odklon pravicových voličů od ODS se možná projevil i na poměrně dobrém výsledku TOP 09. Pro tu by zisk v Jihomoravském kraji byl třetí nejlepší v zemi.

Jižní Morava se dále vymyká celostátnímu průměru tradičně silnou voličskou podporou KDU-ČSL. Lidovci by podle průzkumu byli po volbách třetí nejsilnější stranou.

V Jihomoravském kraji by v případě aktuálního konání voleb do krajských zastupitelstev s velkým náskokem zvítězila ČSSD (29,1 %). Druhou nejsilnější stranou tohoto kraje by se po aktuálním zisku 16,8 % hlasů stali komunisté. Na třetím místě se s těsným odstupem umístila KDU-ČSL (16,2 %) a umístila by se tak před TOP 09 (11,8 %), ODS (8,1 %) a VV, které v tomto kraji aktuálně obdržely pouze 1,1 % hlasů od rozhodnutých voličů. SPOZ by v Jihomoravském kraji obdržela 5,2 % a LEV 21 0,5 % hlasů od rozhodnutých voličů. Jiný politický subjekt by na jižní Moravě volilo 11,2 % voličů.

Průzkum zpracovalo středisko empirických výzkumů Sanep.

„Z aktuálního průzkumu je v každém případě zřejmé, že ČSSD má téměř jistou šanci udržet si svoji krajskou dominanci. Voliči tak v tuto chvíli dávají jasný signál, že v krajských volbách nemíní dát pravici, s níž jsou v podobě vládní koalice stále více nespokojeni, žádnou šanci,“ komentují výsledky autoři průzkumu.

Pokud podzimní krajské volby dopadnou alespoň přibližně stejně jako ukazuje průzkum Sanepu, všemi poražená ODS nebude pro vítěznou ČSSD ani partnerem ke koaličním jednáním.

Nakolik je dnes známo, jedinými kandidáty z Bystrce pro krajské volby budou Pavel Březa (KSČM) a Jan Hlaváček (Strana svobodných občanů). Pravděpodobná je kandidatura místopředsedy strany Moravané Zdeňka Zbožínka, který rovněž v Bystrci bydlí.

-vl-, Zdroj: Sanep.CZ