KDU-ČSL ostře kritizuje postup vlády, protikorupční politika musí začít zrušením anonymních akcií na doručitele. Firmy s anonymními vlastníky získávají podle odhadů až 80 % veřejných zakázek. Tato prokorupční praxe musí být ukončena!
Vláda na dnešním zasedání schválila návrh na regulaci anonymních akcií. KDU-ČSL pokládá tento krok za „zlý žert“, řekl dnes Pavel Bělobrádek, předseda strany.

Skutečným řešením tažení proti korupci v této zemi je úplný zákaz anonymních akcií. Firmy s akciemi na anonymní doručitele získávají v našem státě až 80 % všech státních zakázek. Nikdo tudíž nikdy nezjistí, jestli si politik nepřidělil zakázku sám nebo jestli nebyl vyplacen anonymně pomocí dividend z těchto akcií. Tuto anonymitu dnes přenášejí dodavatelé i na subdodavatele druhé a třetí úrovně, takže anonymní akcie hrají úlohu i skrytě.

Předseda KDU-ČSL k dnešnímu rozhodnutí vlády dodává:
„ODS, TOP 09, STaN a platforma paní Peake ukázaly, že jejich protikorupční politika není myšlena vážně. KDU-ČSL prosazuje úplný zákaz anonymních akcií jako SKUTEČNÝ PROTIKORUPČNÍ MECHANISMUS. Společnosti s anonymními akciemi získávají 80 % všech veřejných zakázek a to nespraví nějaké vládní kosmetické úpravy.
„Tyto akcie je třeba jednoduše zakázat. Celosvětově jsou anonymní akcie rarita banánových republik,“ říká právník Pavel Svoboda, místopředseda KDU-ČSL pro zahraniční politiku a spravedlnost.

Anonymní akcie generují obrovský korupční potenciál a jsou možnou odpovědí na otázku předražených a zbytečných státních zakázek, jakými jsou například miliardové projekty vývoje software na MPSV.

Alexandra Alvarová
Tisková mluvčí KDU-ČSL