Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL, komentuje rozhodnutí vlády zrušit živnostníkům odpočty na děti.

Vláda svými rozhodnutími prokázala nekompetentnost a nepochopení potřeb naší republiky a nezájem o její budoucnost. Rozkrádání pokračuje.

Základním hybatelem ekonomiky jsou živnostníci a malé firmy. Tedy malý střední stav, ti aktivní. Budoucností jsou
tedy zejména děti živnostníků.
Nečasův kabinet schválil zrušení odpočtu na děti pro ty živnostníky, kteří využijí daňové paušály.  Nechápu, proč někteří odečítat  z daní děti mohou a jiní ne? Je to nejen nespravedlivé, ale je to i lidsky hloupé. Daňový paušál není opatření pro tuneláře, ale jedná se o moudré zjednodušení účetnictví a to ne pouze pro živnostníka, ale zejména i pro kontrolu ze strany státu.
Další postiženou skupinou jsou zemědělci, kterým vláda sebrala tzv. „Zelenou naftu“. Tímto opatřením nejen poškodí české zemědělce, ale navíc se tak automaticky zvýší dovoz nekvalitních potravin z Polska a jiných států, kde podporují zemědělce daleko více než u nás a tolerují daleko horší kvalitu produkce. Levné nekvalitní jídlo a krajina zarostlá kopřivami – skvělý výhled do budoucna.
Proč se vláda snaží tak zoufale škrtat? Budu zlý a řeknu: Protože  vláda potřebuje další a další miliardy, které bez výběrových řízení rozdá nezákonným způsobem jako v případě informačního systému MPSV. Kolik Bémů, Janoušků, Ráthů a Šišků musí ještě naši daňoví poplatníci uspokojit? Jsme nesmírně výkonná ekonomika, protože je stíháme uživit navzdory jejich rostoucímu apetitu.
Jan Bartošek
místopředseda KDU-ČSL