Daniel RychnovskýStejně jako v předchozích letech, tak i letos jsem v centru Brna, společně se svými kolegy z KDU-ČSL 16. května v rámci Českého dne proti rakovině prodával žluté kytičky, které se v České republice staly symbolem boje proti této zákeřné nemoci. V letošním roce speciálně proti rakovině ledvin.

Reakce lidí byly většinou pozitivní, s výjimkou pár nespokojenců, jejichž slova jsou, jak věřím, pouze projevem momentální špatné nálady, protože komentáře: „Já už jsem rakovinu měla, tak se mě to netýká, ať si to teď podporuje někdo jiný“, či „Jděte si sednout za Rathem, všichni tady kradou…“, byly hodně neadekvátní… Na druhou stranu jiní lidé sami přicházeli a dávali najevo velkou ochotu a podporu myšlence boje proti rakovině. A to je dobrá zpráva. Výzkum rakoviny v naší zemi je na velmi vysoké úrovni a každý z nás si jistě přeje, aby postupoval co nejrychleji.

Ale nazpět k akci samotné. Vůbec se mi jako lékaři nelíbí, že jsme se v současné době stali mistry světa a to bohužel ne v ledním hokeji (v tom máme zatím šanci :-)), ale v nádorových onemocněních ledvin. Naše ledviny totiž mají jednu velkou nevýhodu. Při problémech „mlčí“ a „ozývají“ se často až je pozdě. Proto bych rád všechny vyzval a povzbudil především ke zdravému životnímu stylu – dodržujme pitný režim, samozřejmostí by měly být 2 – 3 l tekutin denně, jezme zdravě a střídmě, neužívejme zbytečně léky a nežijme pasivně. Televizní obrazovku, která nám v současné době tak jako tak nenabízí příliš povzbudivých zpráv, vyměňme za pohyb na zdravém vzduchu.