19. května se vybraná města a obce Mikroregionu Kahan svými aktivitami připojí k brněnské Muzejní noci. Z Brna – hlavního nádraží bude v 15:46 vypraven historický parní vlak, jehož trasa skončí na nádraží v Zastávce.

Po příjezdu vlaku v 16:28 budou na autobusovém terminálu přistaveny spoje směr Zbýšov, Rosice a Ostrovačice. Vlaková souprava tažená parní lokomotivou Skaličák setrvá na nádraží až do svého odjezdu ve 20:55. Přístupný bude sál Dělnického domu v Zastávce, kde se budou promítat dokumentární filmy s turistickými zajímavostmi mikroregionu a otevřena bude i stálá expozice Hornická obec Boží Požehnání – Zastávka.

Autobusy do Zbýšova budou mít zastávku v Babicích u Rosic , v areálu Muzea průmyslových železnic (dále jen MPŽ) a na stanici Poustka ve Zbýšově. MPŽ bude vítat návštěvníky od 10:00 dopoledne až do půlnoci. Pojízdné exponáty MPŽ budou vozit v pravidelných časech pasažéry po úzkorozchodné trati mezi Zbýšovem a babickou výhybnou. V areálu muzea bude připraveno několik dalších atrakcí včetně modelového kolejiště.

V Rosicích budou autobusy stavět před Penamem na ulici Nádražní a před zámkem na Žerotínově náměstí. Od 17:00 do 22:00 hod. budou otevřeny prostory Včelařského muzea na ulici Zbýšovské, protiatomový kryt pod zámeckou zahradou a areál bývalého pivováru, kde snad zavoní i slad první letošní mini várky Rosického piva. Bude možno ochutnat několik zajímavých pivních vzorků a podívat se na projekci dosud nezveřejněných fotografií a dokumentů z pivovarské historie.

Ostrovačice nabídnou prohlídku Památníku Pohádky máje, který návštěvníkům přiblíží život spisovatele a dramatika Viléma Mrštíka a historii vzniku lyrického impresionistického románu, zejména pak postavu Helenky a osudy dívek, které autora k jejímu vytvoření inspirovaly. Přístupny by měly být i prostory kostela sv. Jana Křtitele a sv. Václava.

Muzejní noc Mikroregionu Kahan je společně s osmnáctým ročníkem ivančických Slavností chřestu další akcí, která má za cíl propagovat turistickou destinaci Jihozápadní Brněnsko.

Podrobné informace o jízdních řádech najdete na www.mikroregionkahan.cz a www.kic.rosice.cz. Jízdní řády budou umístěny i na jmenovaných autobusových zastávkách a vstupné do expozic bude zdarma. Na shledanou na muzejní noci.

Zdroj:http://www.bystrcnik.cz/?p=19146