Odpůrci rušení tradiční elektroprůmyslovky píší i ministrovi.
BRNO Do nového kola boje za svoji školu se pustili studenti, učitelé a příznivci Střední průmyslové školy elektrotechnické v Brně. Zavedenou elektroprůmyslovku v Kounicově ulici totiž Jihomoravský kraj připojil ke škole Purkyňova, což pro ústav s více než devadesátiletou tradicí fakticky znamená zánik. Už letos v červenci vypadne z rejstříku škol. Studenty, učitele, studijní programy i majetek od ní pak převezme Purkyňova.

Odpůrci rušení Kounicovy se s tím však stále nechtějí smířit. Sepsali proto petici, ve které krajské radní vyzvali, aby přehodnotili loňské rozhodnutí sloučit obě instituce. „Sloučení naráží na nedostatečné kapacity budovy v Purkyňově. Přestěhování odborných učeben vybavených nenahraditelnými výukovými přístroji je logisticky extrémně obtížné. Navíc je finančně nákladné, což je v přímém rozporu se snahou kraje šetřit,“ píše se už v petici za zachování školy, kterou od minulého týdne podepsalo více než dva tisíce lidí.
V petici vyzývají kraj, aby sloučení jejich školy s méně tradiční školou Purkyňova ještě jednou projednal samostatně. „Tedy ne jako minule, kdy se o všech slučovaných školách v zastupitelstvu hlasovalo najednou,“ vysvětlil iniciátor protestní akce a absolvent Kounicovy Jan Král.
Kromě toho se odpůrci rušení obrátili ještě jednou na ministerstvo školství. Bývalý šéf resortu Josef Dobeš (VV) sice už jednou prosby o pomoc nevyslyšel. Zastánci zachování Kounicovy však nyní spoléhají na to, že u nového ministra Petra Fialy by mohli být úspěšnější. „Jako znalec školské problematiky a specifického vývoje Brna znáte současný stav technického vzdělávání včetně nedostatku odborně zdatných absolventů s jazykovými znalostmi,“ napsala minulý týden ministrovi zástupkyně ředitelky školy Miroslava Odstrčilíková.
Kraj však akci na záchranu školy považuje za zbytečnou. „Jakákoliv změna našeho stanoviska je prakticky vyloučená. Popřeli bychom tím několik měsíců práce na sloučení obou škol a zachovali bychom se velmi neprofesionálně,“ tvrdí náměstek hejtmana Stanislav Juránek (KDU-ČSL).
Nyní se podle něj chová neprofesionálně stávající vedení Kounicovy. „V současné situaci by už takové protesty vůbec nemělo připustit,“ zlobí se politik odpovědný za krajské školství.
Boj za zachování Kounicovy se vede bez vědomí ředitele Purkyňovy Antonína Douška, který bude od července stát v čele nově vzniklé sloučené školy. „Rozhodnutí o spojení škol je pro mě nevratné a nepovažuji už za vhodné to jakkoliv komentovat,“ konstatoval Doušek.

22.5.2012 Mladá fronta DNES Strana 1 Brno Zuzana Taušová