Milí přátelé na společenských sítích Facebook, Signály.cz a návštěvníci jaroslavsuchy.cz,
Pokud mi to čas dovolí, sdílím s vámi některé zážitky a zkušenosti získané v rámci mé politické činnosti. Tentokrát se chci podělit o věty, které mne zaujaly na přípravné i mediální části programové konference KDU-ČSL. Proto hned v nadpisu citace z úst Jana Kasala. Budu rád za vaše reakce na tento příspěvek.

Co je to být IN?
Jako zahradník kontroluje před sezónou konev, není-li v ní díra, připravuje se politická strana na volby, které jsou pro ni životodárnou vodou rostlinám. Hledáme, jak oslovit voliče – s využitím dostupných prostředků. A obsahu, aby nám byl lidsky blízký a zároveň oslovoval lidi. Opět lidsky. Proto se mi líbí hesla jako:
–          Být rodičem je IN
–          Mít rodinu je IN
–          Být věrný je IN
–          Starat se o rodiče a prarodiče je IN
Osobně si tato sdělení umím představit třeba i na billboardech. A vy?

Společné zdanění rodičů
S tímto zřejmě půjdeme do voleb a považuji to za spravedlivé. Zkusím jednoduchý příklad. Svobodná žena nebo muž má základ daně např. 25 % – a stará se sama / sám o sebe. Utrácí zpravidla „pouze“ za „běžné“ výdaje. Řekněme, že máme manžele – paní na mateřské dovolené, tři děti. Proč by se manželovi mělo za každého živeného člena domácnosti odečíst ze základu daně 5 %? Utrácí (a vrací tak peníze do rozpočtu např. daní z přidané hodnoty) nejen za „běžné“ věci, ale kupříkladu za plenky, mastičky, apod. Je prokázáno, že za dítě do 18 let rodina utratí průměrně 1 500 000,-Kč – tedy tuto sumu vrací do oběhu. A dítě jde pak třeba ještě na VŠ… A poté bude pracovat a vydělávat na důchod svých rodičů. A bude-li mít KDU-ČSL úspěch a ovlivňovat věci veřejné, zřejmě budou mít naše děti možnost část svých daní na zabezpečení rodičů přímo asignovat. Zdá se mi to vskutku spravedlivé. A vám?

Školné
Za sebe říkám dlouhodobě ano – z mnoha důvodů, které ale nejsou předmětem tohoto pokusu o sdělení některých dojmů z programové konference – ovšem, rozhodně mi je blízká myšlenka, která tam zazněla, a to že (parafrázuji) pokud je příčinou prodloužení studia mateřství, nemělo by se za to platit. A jaký je váš názor?
Tož tři témata a dost. J Těším se na vaše příspěvky.
Jaroslav Suchý

KDU-ČSL