KDU-ČSL zásadně nesouhlasí s dnešním prohlášením premiéra Nečase o tom, že není přípustné, aby o tom, kdo má být či nemá být ve vládě rozhodovali policejní plukovníci či podplukovníci. Považujeme toto prohlášení za zásadní nepochopení demokratických principů řízení země.

„Jsme přesvědčeni o tom, že Policie ČR pod dozorem státního zástupce koná pouze svou zákonem  uloženou povinnost. Je zcela nepřípustné, aby se takto vyjadřoval kterýkoliv člen orgánu moci zákonodárné či výkonné. Premiér navíc manipuluje s občany, nikdo o členství Vlasty Parkanové ve vládě v tuto chvíli nerozhoduje, policie pouze ověřuje, zda je podezření z trestného činu důvodné či ne“, řekl Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL.

Požádala-li Policie ČR o vydání souhlasu Sněmovny se stíháním jakéhokoliv poslance, má k tomu jistě pádný důvod.
„Zpochybnění činnosti policie jen proto, že obviněným je vysoce postavený politik, patří do Orientu a ne do Evropy. Před zákonem jsme si všichni rovni,“ dodal Bělobrádek.

Alexandra Alvarová
tisková mluvčí KDU-ČSL