Tento víkend bude Brněnská přehrada patřit dračím lodím. Od 15. do 17. června se v Rakovecké zátoce (areál Lodních sportů Brno) bude konat evropský pohár klubových posádek.

Dračí lodě se objevily před více než 2000 lety v Číně. Odtud jejich typické dračí hlavy na špici lodě a jejich celkové zbarvení. Jejich novodobá zmínka se datuje k roku 1976, kdy se uskutečnil první festival dračích lodí v Hong-Kongu. Odtud se sport bleskově rozšířil do celého světa, kdy k roku 2007 se této disciplíně aktivně věnuje přes 50 miliónů sportovců z více než 50 zemí světa. Od roku 1995 mezinárodní federace dračích lodí pořádá oficiální mistrovství světa i mistrovství Evropy.

Dračí loď je dlouhá 12,5 metrů, bez posádky váží kolem 250 kg má tvar otevřené kanoe s dračí hlavu na špici a dračím ocasem na zádi. V sestavě je maximálně 20 vsedě pádlujících závodníků (10 nalevo a 10 napravo) a bubeník, který sedí na špičce čelem k posádce a udává rytmus údery do bubnu a kormidelníkem stojící na zádi a řídící směr.

Předběžný časový harmonogram závodu:

Pátek 15.6.2012

• 15.00 – 18.00 možnost tréninkových jízd (po 30 minutách) pro přihlášené týmy v místě závodu

Sobota 16.6. 2012

• 9.00 porada kapitánů
  • 10.00 – 13.00 závod Hobby týmů na 200 m (nejlepší 4 týmy pak mohou startovat v odpoledním závodě GP)
  • 13.00 – 17.00 závod GRAND PRIX (GP) a EVROPSKÝ POHÁR (EP) klubových týmů dračích lodí – 200 m
  • 18.00 – 19.00 závod GP a EP na 1000 m
  • Od 20.30 hod Dragon párty, defilé vítězů

Neděle 17.6. 2012

• 9.00 porada kapitánů
  • 10.00 – 13.30 závod long distance na 10 km
  • vyhlášení vítězů po skončení závodu
Více informací najdete na www.dragonclub.cz.