Kdyby nebyl CERMAT institucí, která na svých nepovedených projektech spolyká řádově stovky milionů korun, měla bych chuť se od plic zasmát“, komentuje závažnou situaci kolem státních maturit Helena Šustrová, místopředsedkyně strany pro vzdělávací politiku.

Státní maturita má být důležitým kriteriem pro vstup na vysokou školu. Bohužel se ukázalo, že společnost CERMAT pod vedením Pavla Zeleného totálně selhala. Testy z matematiky byly nepřiměřeně přísné, v testech z fyziky byly chyby, testy z českého jazyka a slohu byly hodnoceny voluntárně, bez jakýchkoliv standardních měřítek. „Tak slabý výkon CERMATU a takový chaos nikdo nečekal,“ dodává Šustrová, která je sama středoškolskou učitelkou.
„Jenom připomínám, že učitelé českého i cizího jazyka v minulých letech absolvovali školení, aby mohli opravovat písemné práce sami na školách. Jelikož ale CERMAT chtěl údajně zajistit objektivitu, tak se ty práce odesílají k opravám právě na CERMAT. Stojí to hromadu peněz a armády úředníků. A výsledky jsou prostě ubohost,“ říká Helena Šustrová a uzavírá: „České školství bylo doposud popelkou každé vlády, nikomu – zdá se – nepřijde důležité, že úroveň studentů podle aktuálních studií drasticky klesá. Nemzdové výdaje na školství se propadly od roku 2007 o celou třetinu  a trend poračuje. Naše prosperita je přímo úměrná naší úrovni vzdělávání… ale to je na naše politiky prostě moc složitá úvaha!“