Daniel RychnovskýPředseda brněnské KDU-ČSL a lékař Daniel Rychnovský se v pondělí ohradil proti metodickému pokynu MZd o umožnění vybírání plateb za primáře a privilegované lékaře.

4.červen 2012 – 13:11

Rozhodnutí je ukvapené a nesystémové, řekl Rychnovský.

„Rozhodnutí nebylo přijato většinou nemocnic. Ředitelé obyčejných klinik mají vesměs selský rozum a chápou, že nejde dohromady míchat privátní a veřejný sektor,“ sdělil Rychnovský.

Podle něj má pokyn slabá místa. „Nejsou žádná pravidla k tomu, jak bude ředitel určovat, komu se bude platit a komu ne. Není také jasné, zda budou mít přednost ti, kteří zaplatili navíc. Tím pádem by ale bylo potlačeno právo těch, kteří péči potřebují a jsou komplikovanými primářskými případy. Například pacient s nádorem vyžaduje erudovaného člověka, ale bude mít při metodickém pokynu šanci jej získat? Pro primáře je výhodnější operovat toho, kdo si připlatí. A to zásadně odmítám. Je to nesystémovost kroků našeho zdravotnictví,“ zdůraznil Rychnovský.

Ten připomněl, že ne všichni dělají lékařské povolání pro peníze. „Nesouhlasím s tvrzením, že nemocnice rozhodnutí odmítají kvůli tomu, že primáři nechtěji přijít o své příjmy. Je řada slušných primářů a řada slušných lidí, kteří pracují zodpovědně a nenatahují ruku. Svůj obor milují a dělají jej na úkor svého volného času. Je špatné, když se mluví ve zdravotnictví jen o penězích a vytrácí se přitom touha pomáhat, kterou zdravotníci mají mít. Všem nejde o peníze,“ řekl opoziční zastupitel, který je zároveň lékařem v Nemocnici Milosrdných bratří v Brně.

Kvůli novému metodickému pokynu ministerstva zdravotnictví mohou české nemocnice od pátku vybírat peníze v rozpětí od pěti do 15 tisíc korun za to, že o pacienta bude pečovat konkrétní lékař.

Při ošetření primářem nemůže částka přesáhnout 15 tisíc korun, u ostatních lékařů pět tisíc korun. Podle ministerstva není ceník povinný a platící pacient nemůže požadovat přednostní péče nebo operačního termínu.

(kou, mfx, foto: arch.)

Zpráva ze serveru První zprávy.cz.