Státní hrad Veveří po necelém roce opět přivítá zájemce o řeckou kulturu, historii i gastronomii. Druhý ročník Řecké soboty bude nabitý zajímavým programem pro široké spektrum návštěvníků.

Občanské sdružení Hrad bez výHrad, ve spolupráci s řadou spolupracujících subjektů, připravuje na 16. června 2012 Řeckou sobotu, jejímž cílem bude jak prezentovat vzájemné historické a kulturní vazby mezi Řeckem a hradem Veveří, resp. Jižní Moravou, tak i vytvořit tematicky příjemné prostředí v historických prostorech.

Pro návštěvníky bude připraven bohatý historický program s podtitulem „Významní Řekové na hradě Veveří a v podunajské monarchii“, prezentace Řecka, řecké literatury a organizací řecké diaspory v Brně. Návštěvníci se mohou těšit i na rozmanitý kulturní program a zázemí pro nejmladší návštěvníky a rodiny s dětmi. Zajímavým zpestřením bude i nabídka tradičních řeckých pokrmů od několika lokálních dodavatelů.

Na přípravě a realizaci Řecké soboty se spolupodílejí: Agentura Klídeček, Česká společnost novořeckých studií, Hellenika nadační fond, Lyceum Řekyň v České republice, Národní památkový ústav ÚOP v Brně a Řecká obec Brno.

Zdroj:http://www.bystrcnik.cz/?p=19888