Daniel RychnovskýJaké konkrétní změny v souvislosti s nově schválenou koncepcí zdravotnických služeb zajišťovaných v městských zdravotnických zařízeních mohou Brňané očekávat? Ptal jsem se opakovaně, vznášel i písemné dotazy, ale odpovědi se mi nedostalo.

Devítistránkový dokument byl schválen na dubnovém zasedání Zastupitelstva města Brna hlasy velké koalice a pravděpodobně nikoho příliš nezajímal, protože chyběl partner k diskusi.
Všichni využíváme zdravotnických služeb našeho města. Jak fakultní nemocnice, tak i městská zařízení jsou přeplněny. Připadá mi proto krajně nelogické, že je omezována péče v Nemocnici Milosrdných bratří, která má možnost se rozvíjet a poskytovat komplexní služby. Navíc zde vznikl zcela nový pavilon s operačními sály, intenzivními provozy, rentgenem a laboratořemi. Přesto se mají rušit noční pohotovostní služby na interně a chirurgii, čímž se logicky omezí dostupnost zdravotní péče.
Brno přitom stárne a lidí, kteří potřebují akutní pomoc v mimopracovní době, přibývá. Omezení péče u Milosrdných povede k přetížení již tak přeplněné chirurgie v Úrazové nemocnici a k zásadnímu prodloužení čekací doby na pohotovosti. Zejména v interní medicíně je tento problém stále větší a odnesou to zase starší lidé, kteří pomoc potřebují nejčastěji.
V koncepci navíc není ani zmínka o budoucí investiční náročnosti jednotlivých nemocnic a poliklinik. O to více se spěchá na zrušení Léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci. Ano, je to zastaralé zařízení, ale dosud funguje a nachází se na krásném místě. Rád bych věděl, kam bude zdejších 80 lůžek umístěno. Prý na Polní, kde je však již dnes problém s každým metrem navíc. O lokalitu na Červeném kopci ale určitě stojí řada developerů. Bude sice třeba změnit územní plán – je to stále zaneseno jako plocha pro zdravotnické zařízení -, ale i to půjde hladce, vůbec není třeba pochybovat.
Schválení zdravotnické koncepce prý předcházely analýzy soukromých firem. Ač jsme o ně žádali při projednávání v Komisi sociální a zdravotní Rady města Brna, nikdy jsme je nedostali. Asi bychom se moc dozvěděli a to není zrovna v zájmu věci.

DANIEL RYCHNOVSKÝ, člen Zastupitelstva města Brna (KDU-ČSL)

Článek Daniela Rychnovského pro Brněnský metropolitan.