Předvolební seriál MF DNES: rozhovor se šéfem KDU – ČSL a lídrem Koalice pro Královéhradecký kraj

Když lidovci v listopadu 2010 volili předsedu strany, přáli si, aby je zpátky do Sněmovny dovedla osobnost podobná Josefu Luxovi. A když pak hned v prvním kole jednoznačně zvítězil Pavel Bělobrádek, konkurence KDU-ČSL se možná zaradovala. Nevěřila, že neznámý veterinář a tajemník pardubické organizace, který sám o sobě prohlásil, že je chalupníkem z okresního města, dokáže „nemocnou“ stranu uzdravit. „Rukama mi prošla spousta dobytka i sviní a věřte mi, že si s nimi poradím, i když se s nimi potkám ve vrcholné politice,“ prohlásil v den svého zvolení pětatřicetiletý Bělobrádek a sklidil dlouhý potlesk. Dnes už je jasné, že se s lidovci musí znovu počítat. Pavel Bělobrádek se stal lídrem kandidátky v Královéhradeckém kraji, už rozjel kampaň a neskrývá ambice. „Za soupeře považujeme všechny demokratické strany. O hlasy chceme připravit všechny,“ usmívá se předseda KDU-ČSL, který jednoznačně odmítá jakoukoli spolupráci s komunisty.

„S ostatními to je otázka povolebního vyjednávání o programu,“ navazuje Bělobrádek, jenž již v den svého zvolení přiznal nevyléčitelnou chorobu, avšak i nyní zdůrazňuje, že roztroušená skleróza pro něj neznamená nějaké úlevy. Podle šéfa lidovců jsou největší pýchou kraje především jeho obyvatelé. Na svých internetových stránkách v kolonce „Za co bojuji“ podrobně rozepisuje deset bodů a když má zmínit největší krajské minus, se kterým je potřeba co nejdřívě pohnout, má hned jasno: „Je to dálnice končící v polích.“

* Řekl jste, že jako veterinář jste se na jatkách setkal se spoustou sviní. Už jste je potkal i v české politice?

To byl aktuální bonmot pro delegáty sjezdu. Nicméně v náchodském zastupitelstvu jsem je nepotkal, v krajském zastupitelstvu ani v parlamentu nejsem, takže uvidíme. Mám však pocit, že v politice je hodně lidí, kteří tam vůbec nepatří.

* Sledujete vývoj volebních preferencí do krajských zastupitelstev?

Samozřejmě. Jenže když vidím, jak jsou některé preference amatérsky dělané… Místo koalice se ptají na KDU-ČSL. Opravdu nevím, co na to říct.
* Souhlasím, že průzkum by měl zohledňovat preference celé koalice. Jenže nezohledňuje a samotná KDU-ČSL bez koaličních partnerů HDK a VPM měla v kraji v červenci jen 3,8 procenta. S těmito čísly nesouhlasíte?

To je ukázka průzkumu, který dělal zřejmě sociolog amatér. Vypovídající hodnota tohoto výzkumu je hodně malá, protože pokud opravdu nezohlední celou koalici, bude nám přisuzovat stále málo procent. Koalice pro Královéhradecký kraj již čtyři roky úspěšně působí v krajském zastupitelstvu a i naše kampaň je na této značce založena. Navíc krajským průzkumům této agentury nedávám moc velkou váhu. Vždyť například v jedné z nejslabších lidoveckých oblastí -v Karlovarském kraji – jsme měli v tomto průzkumu 7,1 procenta, což se ještě nikdy v historii nestalo, a naopak na jižní Moravě jen 10 procent, přičemž v posledních volbách tam bylo přes 20 procent. Preference podle mě nejsou důležité, hlavní je volební výsledek. Sám jsem již rozjel volební kampaň, osobně objíždím celý kraj, zkrátka vyrazil jsem za voliči. Věřím, že to bude mít efekt a že nakonec budeme na stupních vítězů.

* Kolik bude stát vaše krajská předvolební kampaň?

Počítám, že se včetně osobních peněz jednotlivých kandidátů hravě vejdeme do dvou milionů korun. Sám jsem do své kampaně dal přes dvě stě tisíc.

* Které strany či uskupení pokládáte za vaše největší soupeře v krajských volbách a chcete je tedy připravit o hlasy?

Za soupeře považujeme všechny demokratické strany. O hlasy chceme připravit všechny (smích). Troufnu si říct, že naše kandidátka, co se týká osobností, nemá obdobu a osloví široké pole voličů. Určitě jsme alternativou vládním stranám i ČSSD.

* Hádal bych, že větší počet nerozhodných voličů mohou mít hlavně TOP 09 nebo LEV21.

Je to možné. Tam opravdu bude záležet na náladě jejich potenciálních voličů.

* Myslíte si, že v kraji posílí pozice Zemanovců, kteří získali velmi výrazného lídra Vladimíra Drymla?

Myslím, že Vladimír Dryml i SPOZ seberou hlasy hlavně ČSSD. Pro řadu lidí to bude levicová alternativa. Uvidíme ale, zda dostatečně silná na průnik do zastupitelstva kraje.

* S kým si dovede představit koalici a s kterou stranou spolupráci naopak odmítáte?

Odmítáme spolupráci s KSČM, eventuálně s extremistickými stranami, které ale v zastupitelstvu doufám nebudou. S ostatními to je otázka povolebního vyjednávání o programu a nastavení vnitřních mechanismů eventuální koalice.

* Přijal jste pozvání sdružení Antimešita, které se obává stavby mešit a přílivu muslimů. Prý jste poslouchal kontroverzní kapelu Orlík a na škole jste měl přezdívku Skin. Nemůže vás proto někdo pokládat za příznivce extremismu?

Hlupák samozřejmě ano. Pokud by mě pozvali na debatu zastánci stavby mešit, samozřejmě rád přijdu. Z účasti na debatě se přece nedá nic usuzovat. Ano, také jsem ve třinácti letech poslouchal kapelu Visací zámek, Plexis, HNF a Brontosaury. Měl jsem v té době celou řadu přezdívek, co si vzpomínám tak třeba Koeman (nizozemský fotbalista – pozn. red.), Funk, Béla, Běla, Eiffel, Kobra a další.

* Jak pokračuje váš boj s roztroušenou sklerózou, kterou vám diagnostikovali před 12 lety?

Úspěšně. Život je boj, tak bojuji.

* V roce 2007 jste začal pravidelně přispívat na blog iDNES.cz a byl jste zvědavý, jak vás to chytí. Co říkáte po pěti letech?

Dokonce mi v MF DNES byl i jeden příspěvek otištěn a honorován. Také mi v regionální příloze MF DNES vyšlo několik článků jako neznámému veterináři. Nyní už nemám tolik klidu, občas něco na blog napíšu, ale spíš věci politické než osobní. Psát o přebalování své babičky a holení zemřelého dědy, o tom, jak mě otec učil jíst jablka, nebo o mém dědovi, veteránovi z první světové války, už bych se zdráhal. Jsou to věci docela intimní, já už jsem veřejná osoba a nemohu si dovolit to co dřív. Anonymita je fuč.

***

Za soupeře považujeme všechny demokratické strany. O hlasy chceme připravit všechny. >

FAKTA Krajský dotazník 5x Pavel Bělobrádek * Odkud pocházíte? Z Náchoda, Bělobrádci jsou tradiční podorlický rod. Co vím, všichni mají kořeny z pomezí okresů Rychnov nad Kněžnou a Náchod. * Rodinný stav, počet dětí? Ženatý, zatím jen čtyřměsíční syn Josef. * Původní profese, pracovní kariéra? Veterinární lékař, sedm let veterinární inspektor, rok a půl krajský manažer KDU-ČSL. * Záliby, koníčky? Rodina nade vše, příroda, historie, výtvarné umění, sport, hudba, poezie. * Životní motto? Pán Bůh nám dal dvě ruce a mozek, abychom ho neobtěžovali s každou hloupostí. 5x o kraji s Pavlem Bělobrádkem * Nejoblíbenější místo v kraji? Hory a podhůří, Orlické zejména. * Největší ostuda kraje? Dálnice končící v polích. * Největší pýcha kraje? Její obyvatelé. Zkrátka lidé, kteří tu žijí. * První změna v případě vítězství ve volbách? Budu krajský zastupitel, takže nafasovat průkazku. * Jaký by měl být kraj za čtyři roky pod vaším vedením? Měl by mít založeno na dlouhodobé strategií rozvoje při zachování svých krás a spokojenosti občanů

> Příští středu čtěte rozhovor s krajským lídrem Změny pro Královéhradecký kraj Adamem Zárubou.

Foto popis| Objíždí kraj Pavel Bělobrádek už kampaň rozpoutal, dal do ní přes 200 tisíc korun.
Foto autor| Foto: Martin Horký, MF DNES

Regionální mutace| Mladá fronta DNES – Hradecký kraj