Lidové noviny | 10.8.2012 | Rubrika: Diskuse | Strana: 9
Článek Kláry Liptákové reaguje na nepřiměřeně ostrou kritiku jihomoravských programových priorit KDU-ČSL pro volby 2012.
Ad LN 7. 8.: Volte nás, dostanete slevu; Slevová bomba.
Jihomoravské KDU-ČSL se povedlo do krajských voleb přijít s plánem konkrétní pomoci pro veřejnost. S plánem, který je náplastí na současné zdražování všech služeb a energií a je veden snahou hospodáře o společné úspory. A také plánem, který umožní mladým dosáhnout na vlastní bydlení. S plánem, který nevytahuje peníze ani z kapes občanů, ani z veřejného rozpočtu, a přitom je schopen ušetřit domácnostem přinejmenším tolik, kolik jim ministr Kalousek nešikovně sebere na zvýšené DPH.
Není právě tento přístup přesně to, co veřejnost od politiků očekává?

LN však ve svých úvodnících nešetří kritikou. Po dlouhé době jediné konkrétní řešení, které zaznívá z politické scény, nazývají LN „vyprazdňováním politiky a populismem“. Jakým právem? Možná že novináři na rozdíl od většiny občanů této země neobracejí každou korunu, já nevím. Je věcí svobody každého občana, jestli je pro něj prioritou zlepšení ekonomické situace, nebo idea boje proti vymírání žab. Zaměňovat poctivě připravenou a čísly podloženou ekonomickou strategii s uplácením voličů je přinejmenším zbrklé. Na první straně LN však se používá ještě silnější kalibr, když se spekuluje o tom, zda nový lidovecký program nebude vydíráním firem nebo dokonce kriminálním činem. Na to se dá opáčit jen jedno. Komu asi lidovci svým nápadem šlápli na kuří oko? Když se strhlo tolik křiku – asi na tom volebním trháku něco bude.

Klára Liptáková, místopředsedkyně KDU-ČSL pro ekonomickou politiku