Vzhledem k tomu, jak velký ohlas v médiích způsobila částečná informace o tom, že KDU-ČSL zvažuje změnu svého názvu, nastal čas spekulace ukončit a uvést fakta.
Název se skutečně změnit může. Celostátní výbor strany projednal na svém řádném zasedání možnost změny druhé poloviny názvu z „Československá strana lidová“ na „Česká strana lidová“. S tímto návrhem vyslovil Celostátní výbor souhlas a nyní musí navrhovanou změnu projednat řádný sjezd, který bude v prosinci.

Změna názvu je čas od času tématem vnitrostranických diskuzí. Já sám jsem v této oblasti vypracoval podkladový dokument – jakýsi argumentář PRO a PROTI změnám názvu, abychom se při rozhodování měli oč opírat. Mé osobní stanovisko je, že MĚNIT NÁZEV NENÍ TŘEBA a že postačí změna z „Československá“ na „Česká“. Dle našeho vnitrostranického průzkumu zastává tento názor většina členů.

Nejsme jako strana totalitní monolit a mluvíme o všem. Existují jak názory, že by bylo dobré vypustit z názvu KDU (tedy Křesťanská a demokratická unie) – tak názory, které chtějí ponechat jen KDU a nechtějí ČSL (Československá strana lidová- původní starý název) . Oběma táborům nasloucháme, ale prozatím jde jen o diskuzi, jejich hlasy jsou v menšině a s největší pravděpodobností je sjezd (pokud vůbec budou navrženy) odmítne.

Jedinou platnou a pravděpodobnou změnou tak zůstává změna z Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová na Křesťanská a demokratická unie – Česká strana lidová. To ovšem ještě musí potvrdit sjezd, aby změna nabyla platnosti.

Jiné spekulace o změně názvu jsou zbytečné a vyvolávají zcela zavádějící dojem, že lidovci nevědí co chtějí a zabývají se před volbami margináliemi. Což není pravda, nyní změnu názvu opravdu neřešíme, máme plné ruce práce s udržením stoupající a zavazující důvěry voličů.

Pavel Bělobrádek
předseda KDU-ČSL