Daniel RychnovskýPenzijní reforma, která zatím není schválena zavádí novinku. Část peněz, které si lidé spoří na důchod mohou odklonit z průběžného penzijního účtu a svěřit ho soukromým fondům.Výhodou má být vyšší výnos a motivační podpora od státu.Ve finále by měl tak stát ušetřit, protože chce lidi motivovat , aby svou budoucnost raději svěřovali soukromým fondům a na stát nespoléhali, protože nebude mít peníze. Vládá si již za ministra Kočárníka z průběžného penzijního fondu půjčila přes 20 miliard a nikdy peníze nevrátila. Mám obavu, že se opět chystá velký podvod na lidi. Z peněz, které svěří privátním fondům zbohatnou majitelé a managementy těchto fondů a nikdy nebudete mít jistotu, zda nezkrachují. Stát jen tak nezkrachuje, aspoň ty penze by měl lidem garantovat a nepodkopávat systém průběžného penzijního spoření. Pokud chce někdo víc, ať si to zajistí nad rámec základního důchodu. Anebo ať stát ústy vlády rovnou řekne, že není schopen vůbec garantovat budoucnost a oznámí občanům, že rezignoval na své základní funkce . Bylo by to tak fér a lidé by věděli, co mohou čekat. Co k tomu ještě říct ? Jen příklad : I za války fungoval až do konce přídělový lístkový systém a to bylo hodně zle.Podobná jistota by měla existovat i v případě důchodového zabezpečení