Volby do krajského zastupitelstva a první kolo senátních voleb jsou již za námi. Konečná volební účast do kraje je 37,76% a do senátu 30,32%. Podívejte se blíže na výsledky voleb, jak KDU-ČSL dopadla, kolik získala mandátů a v případě voleb do senátu jak si vedl MUDr. Daniel Rychnovský.

SENÁTNÍ VOLBY obvodu 59:

se týkaly Městských částí Bosonohy, Kohoutovice, Nový Lískovec, Starý Lískovec, Brno-střed. Z celkového počtu 99 117 voličů volilo 30 051 osob což je 30,32% účast. Při volbách byl veliký počet hlasů neplatných, celkem 7,05% (2099 hlasů). Vyšší chybovost byla pravděpodobně zapříčiněna společnými volbami do kraje, kdy si mohli voliči jednoduše splést barvu obálek.
Za KDU-ČSL kandidoval MUDr. Daniel Rychnovský, který získal celkem 4 018 hlasů což je 14,52%. Více hlasů než on dostala ještě Stanislava Slavíková 4 788 hlasů což je 17,31% a JUDr. Eliška Wagnerová, Ph.D. ze Strany zelených, přesně 7 396 hlasů což představuje 26,74%. Škoda, k postupu do druhého kola Danielu Rychnovskému chybělo necelých 800 hlasů.

Do druhého kola senátních voleb v našem volebním obvodě 59 tedy postupují kandidátky Stanislava Slavíková za ČSSD a JUDr. Eliška Wagnerová, Ph.D. ze Strany zelených. Druhé kolo se koná příští týden v pátek 19. října a v sobotu 20. října ve stejných časech jako první kolo.

Podrobné výsledky senátních voleb 59 obvodu Kohoutovických voleb. okrsků – ke stažení (PDF).
Podrobné výsledky senátních voleb 59 obvodu na webu volby.cz.

JIHOMORAVSKÉ KRAJSKÉ VOLBY:

z celkového počtu 954 117 voličů nakonec k volbám přišlo 360 236 osob, což je 37,76%. Bohužel 3,40% hlasů bylo neplatných.
KDU-ČSL dostala 59 159 hlasů což je 17,03% tím pádem je 3. stranou, která se dostala do zastupitelstva kraje a získala tak 14 mandátů. Více hlasů dostala jen ČSSD (93 843 hlasů = 27,01% = 23 mandátů) a KSČM (64 805 hlasů = 18,65% = 16 mandátů).

Ing. Stanislav Juránek dostal celkem 21 510 preferenčních hlasů, což je nejvíce preferenčních hlasů v ČR.
Mgr. David Macek, M.A. skočil z 11 pozice kandidátky KDU-ČSL, na druhé místo.

Podrobné výsledky JMK voleb Kohoutovických voleb. okrsků – ke stažení (PDF).
Podrobné výsledky JMK voleb na webu volby.cz.

Výsledky voleb KDU-ČSL (někde v koalici s jinými subjekty) v ostatních krajích:

Zlínský – 18,31% – KDU-ČSL
Pardubický – 17,74% – Koalice pro Pardubický kraj
Vysočina – 12,33% – KDU-ČSL
Královéhradecký – 12,07% – Koalice pro KHK – KDU-ČSL-VPM
Olomoucký – 11,00% – Koalice pro Ol.kr. se starosty
Moravskoslezský – 8,60% – KDU-ČSL
Ústecký – 8,15% – Hnutí PRO! kraj
Jihočeský – 6,43% – KDU-ČSL
Karlovarský – 4,66% – KOALICE PRO KARLOVARSKÝ KRAJ
Plzeňský – 4,65% – Koalice pro Plzeňský kraj
Středočeský – 3,07% – Koalice KDU-ČSL, SNK a nez.
Liberecký – 1,69% – Koalice KDU-ČSL a SsČR

Veškeré výsledkové podklady jsou z www.volby.cz