Marian Jurečka,1.místopředseda KDU-ČSL dnes ostře kritizoval postoje sociálních demokratů a jejich návrh na zrušení zdanění poslaneckých náhrad. „Nestačí jim nadprůměrné prebendy, potřebují i vyjímku z daní, to je nejen nevkusné, ale také asociální“, protestuje Jurečka. „Sociální demokraté dotahují ve svých trapných excesech na tuto sociálně zcela necitlivou vládu“.

„Před rokem nás poslanec Krátký za ČSSD ve sněmovně ujistil, že práce v noci je dobrá jen pro – cituji: „kurvy a zloděje“, letos se sociální demokraté vyznamenali ještě víc.“ říká Marian Jurečka.

Poslanec Ladislav Šincl (ČSSD) se vyjádřil pro zrušení zdanění poslaneckých náhrad, tedy k faktickému zvýšení poslaneckých platů. „Nevím, proč bychom solidaritu měli projevovat jen my a sami k sobě,“ řekl ve Sněmovně před hlasováním Šincl. A jeho vystoupení část sněmovny tleskala.

„Je neakceptovatelné, že takto mluví právě poslanci ČSSD, tedy strany, která se při volební kampani tváří, že chce hájit zájmy sociálně slabých a nízkopříjmových skupin. Jestliže poslanci strany, která má hájit zájmy lidí pracujících a sociálně ohrožených, nevědí, kdo všechno musí pracovat na směny v noci a nedochází jim, že další zvyšování poslaneckých platů je fackou do tváře jejich vlastním voličům, pak nevím, co bych k podivnému chování této strany ještě dodal,“ uzavírá Jurečka.

Pokus části poslanců zvýšit si od ledna čistý měsíční příjem neprošel. Sněmovna odmítla novelu zákona o platu představitelů státní moci a návrh rozpočtového výboru, aby se poslancům,senátorům a ministrům nedanily náhrady, které dostávají jako součást platu.