Jan BartošekJan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku, inicioval jako první český politik v únoru roku 2012 celou sérii podání proti pochybným postupům MPSV ve věci softwarových projektů.
Jako první politik se obsáhle zabýval podezřením z porušení zákona 101 o ochraně osobních dat ve věci umístění dat sociálních klientů v tzv. cloudu u nového závadného software pro výplatu sociálních dávek. Společně s Václavem Krásou z NRZP jako první politik aktivně upozornil na nedostatečnou ochranu dat sociálních klientů při převodu celých klientských databází do správy České spořitelny při vyvíjení a obsluze problematických sKaret. Úřad pro ochranu osobních údajů mu svým rozhodnutím, jenž má být zveřejněno ve středu, dává za pravdu.„Dozvěděl jsem se z médií, že se chystá pokuta za nakládání s osobními daty pro MPSV. Je to pro mne a pro mé spolupracovníky po celoroční práci jasný důkaz toho, že naše konání je správné. Jedná se již o třetí velký úspěch. První byl výrok antimonopolního úřadu o porušování zákona o zadávání veřejných zakázek při vývoji software, druhou satisfakcí bylo zatčení náměstka Šišky a nyní nám dává za pravdu i Úřad pro ochranu osobních údajů. Když jsme se začínali podivnými zakázkami na MPSV počátkem roku zabývat, nikdo nás nebral vážně.

KDU-ČSL razítkoBylo opravdu těžké uvěřit, že je něco takového možné,“ říká Jan Bartošek a pokračuje:“Jsem rád, že se postupně daří ostudný systém nakládání s veřejnými prostředky na MPSV odkrývat a že se jednotlivé dílky skládačky daří přiložit k sobě tak, aby na celý systém bylo vidět. Těší mne, že jsme k tomu svou prací významně přispěli my v KDU-ČSL. Je to důkaz, že lidovci mají tah na branku a návrat do sněmovny jim plným právem náleží.

V příštím týdnu máme připraveny další návrhy, které představíme na tiskové konferenci.“