Celostátní sjezd KDU-ČSL OlomoucNa celostátním sjezdu KDU-ČSL, který se konal od soboty 8. do neděle 9. června 2013, tentokráte v Olomouci. Sjezd tzv. volební se koná jednou za dva roky, a volí se na něm celé vedení strany tj. předseda, místopředsedové, celostátní výbor, celostátní konference, celostátní rozhodčí sbor a celostátní revizní komise.

Na předsedu strany byl jediný kandidát, dosavadní předseda MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA. a byl zvolen 244 hlasy z 272.
O pozici 1. místopředsedy se ucházeli dva kandidáti, dosavadní 1. místopředseda Ing. Marian Jurečka a Leo Steiner. Volbu vyhrál se 184 hlasy dosavadní 1. místopředseda Ing. Marian Jurečka.
O 4 řadové místopředsedy strany se ucházelo celkem 8 kandidátů. Zvoleni byli MUDr. Zuzana Roithová, MBA, Ing. Jan Bartošek, Ing. Klára Liptáková, Ing. Roman Línek, MBA.
Do Celostátního výboru pak bylo zvoleno celkem 15 kandidátů, z okresní organizace KDU-ČSL Brno-město byli zvoleni Ing. Stanislav Juránek a Mgr. Jiří Mihola, Ph.D., z krajských konferencí byli zvoleni Ing. Vít Beran, MUDr. Daniel Rychnovský.

Na sjezdu také staronový předseda podepsal smlouvu o spolupráci se dvěma mládežnickými organizacemi – Mladí lidovci o.s. a Mladí křesťanští demokraté.

Kompletní výsledky voleb do nejvyšších orgánů strany naleznete zde.

Fotografie ze sjezdu naleznete zde.

Na konec článku trochu čísel:
– sjezdu se účastnilo celkem 297 delegátů z toho 45 žen
– průměrný věk delegátů sjezdu byl 49 let
– každý delegát přispíval na konání sjezdu 2400Kč.

Všechny informace ze sjezdu naleznete na webu www.sjezd2013.kdu.cz.