Logo KDU-ČSLRozbouřená politická situace potvrzuje, že jediným dobrým a čestným řešením jsou nové volby. Což je od počátku krize názor křesťanských demokratů. Předsednictvo KDU-ČSL doporučuje zachovat v dalších dnech chladnou hlavu a respekt k ústavním principům.
Protože se sněmovna zatím nechce sama rozpustit, navrhuje KDU-ČSL „cestovní mapu“, jejíž dodržení by zabránilo prohlubování krize a deziluze občanů.

„V případě, že Rusnokova vláda dostane důvěru, získá i legitimitu a její pokračování mohou zastavit pouze strany zúčastněné na Nečasově vládě. Pokud se např. TOP09 vrátí ke svému původnímu stanovisku, pak je možné rozpustit sněmovnu a vyvolat předčasné volby – což KDU-ČSL dlouhodobě prosazuje“, říká předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

KDU-ČSL razítkoPokud Rusnokova vláda nezíská důvěru, pak je podle lidovců nejvhodnější přijmout usnesení sněmovny, které doporučí v druhém pokusu jmenovat předsedkyní vlády Miroslavu Němcovou. „Takové usnesení – sto jeden hlas – coby legitimní vyjádření vůle sněmovny by prezident republiky mohl těžko ignorovat. Navíc by to byl důkaz, že tzv.“stojednička“ skutečně existuje“, dodává Jan Kasal, emeritní dlouholetý místopředseda poslanecké sněmovny a člen Celostátního výboru KDU-ČSL.

V případě, že by vláda Miroslavy Němcové získala důvěru, byla by situace vyřešena. Pokud by se ale ukázalo, že „stojednička“ ve skutečnosti neexistuje, pak by se sněmovna měla už skutečně rozpustit, domnívají se lidovci.

„Bez podpory Miroslavě Němcové by totiž třetí pokus předsedy sněmovny už neměl absolutně žádnou logiku“, dodává 1. místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.