Herman-20-bb-copyDnešní projednávání novely zákona o státní službě v prvním čtení nesouvisí s rušením lustračního zákona. „Lustrační zákon pokládáme za principiální výraz kontinuity našeho polistopadového vývoje a je pro nás nedotknutelný,“ říká poslanec KDU-ČSL Daniel Herman.
Zákon o státní službě, který je v platnosti od roku 2002 a jehož účinnost je neustále odsouvána, je klíčovou normou pro odpolitizování státní správy. „Odmítám tvrzení, že se jedná o Lex Babiš. Tento zákon se nevztahuje na ministry a politické náměstky,“ vyvrací spekulace veřejnosti předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a dodává:„Projednání novely tohoto zákona v prvním čtení je podmínkou prezidenta republiky pro ustavení celé budoucí vlády a ukončení činnosti vlády Jiřího Rusnoka, která nevzešla z voleb a politické důvěry.“ Nabytí účinnosti tohoto zákona je navíc dlouhodobě vyžadováno Evropskou komisí. Na současně platných podmínkách pro jmenování ministrů dnešní hlasováni nic nemění.

Miriam Farská
tisková mluvčí KDU-ČSL