Pravo---logoNový ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) již zrušil či pozastavil několik výběrových řízení v celkové hodnotě několika stovek miliónů korun, vyhlášených v minulosti tímto ministerstvem.

„Pozastavené zakázky bude třeba přepracovat s ohledem na zachování maximální hospodárnosti nakládání s veřejnými prostředky,“ sdělilo včera ministerstvo zemědělství (MZe).

Mezi pozastavenými zakázkami je pět z oblasti informačních technologií v celkové hodnotě 600 miliónů korun, ale také například marketingový projekt na propagaci sladkovodních ryb, hrazený z evropských fondů. Zrušeny byly i dvě zakázky na zajištění mediálního a marketingového servisu.
„Výběrová řízení vypisovalo MZe i na věci, které si bylo schopno zajistit vlastními silami. Například na IT zakázky, právní služby či marketingové aktivity. Zbytečně se tak vyhazovaly milióny,“ upozornil Jurečka.
Na otázku, zda k takovým záležitostem docházelo i za působení předchozího ministra zemědělství Miroslava Tomana, Jurečka odpověděl: „Ne, jsou to ještě starší věci. Já ale už nechci, aby si lobbistické skupiny přihrabávaly z veřejných zakázek. Resort má fungovat transparentně a hospodárně, a ne aby zakázky byly předražené.“
Jurečka už také jmenoval svého nového náměstka pro ekonomiku a informační technologie. Stal se jím Zdeněk Adamec, dosud manažer ve společnosti Home Credit International. Řízení bezpečnosti IT velkých organizací se Adamec věnuje celý svůj profesní život. V letech 2001 až 2011 v této oblasti pracoval ve společnosti Volksbank.
12.2.2014 Právo Strana 15 Trhy & ekonomika